1. Home page
  2. Tratează durerea
  3. Tensiune musculară
  4. You are here: Tensiune musculară

TENSIUNEA MUSCULARĂ

Oamenii au peste 650 de mușchi în corp. Peste 600 de mușchi aparțin musculaturii scheletice. Aici se produce tensiunea musculară pe care o percepem ca dureroasă. Ce se întâmplă când se produce tensiunea?

CE ESTE TENSIUNEA MUSCULARĂ?

În primul rând, mușchii pot deveni tensionați ca parte a funcției lor normale. Mușchiul se scurtează și fluxul sanguin scade. Dacă mușchiul este relaxat din nou după aceea, fluxul sanguin crește. Însă, dacă mușchiul este tensionat pentru o perioadă lungă de timp sau chiar constant, mușchiul se va scurta permanent. Acesta nu mai este irigat cu suficient sânge și, ca urmare, se poate întări. Sensibilitatea receptorilor de durere din mușchi este, de asemenea, crescută, iar nervii devin din ce în ce mai iritați.

TENSIUNEA

Cele mai multe dureri de spate sunt cauzate de disfuncționalități și tensiune în mușchi.

SIMPTOME TIPICE

Simptomele tipice ale tensiunii musculare sunt durerea surdă sau cu senzație de strângere care poate iradia către alte grupuri musculare sau părți ale corpului (de exemplu, durerea de cap ) și poate restricționa mobilitatea.

CAUZE: CUM APARE TENSIUNEA MUSCULARĂ?

Tensiunea musculară este comună și afectează oamenii de toate vârstele. Există numeroase motive:

- lipsa mișcării
- postură pe o singură parte și încărcarea incorectă a coloanei vertebrale
- suprasolicitarea
- deficitul de magneziu
- factori psihologici

Dacă ne mișcăm prea puțin, mușchii noștri sunt insuficient antrenați, iar între grupurile individuale de mușchi apare un dezechilibru. Stilul de viață sedentar sau încărcarea incorectă au, de asemenea, un efect solicitant asupra mușchilor. Aceștia își pierd flexibilitatea și stabilitatea.

Aceasta are ca rezultat un cerc vicios: Din cauza tensiunii musculare, adoptăm instinctiv o postură de protecție pentru a evita durerea. Astfel crește rigiditatea musculară. Dacă acest cerc vicios durează o perioadă mai lungă de timp, durerea poate deveni cronică. Iar aceasta, la rândul ei, agravează tensiunea musculară. 

Deficitul de magneziu poate declanșa, de asemenea, crampe musculare și tensiune.

Cauzele psihologice ale tensiunii musculare

Cauzele psihologice precum stresul constant, stresul emoțional, tulburările de anxietate și depresia sunt alți factori declanșatori sau intensificatori ai tensiunii musculare, deoarece induc un tonus muscular crescut permanent. Mulți oameni nici măcar nu observă că își ridică umerii sau își încordează mușchii spatelui atunci când se simt încordați sau anxioși până când simt durere sau alte simptome de tensiune musculară. În plus, multe boli psihice sunt adesea însoțite de o postură încordată sau cu umerii căzuți, de percepția corporală perturbată sau de senzația mai intensă de durere. Pe lângă simptomele psihologice, există un cerc vicios al tensiunii, durerii și posturii, care la rândul său afectează psihicul.

CUM POATE FI ELIBERATĂ TENSIUNEA MUSCULARĂ?

Există mai multe măsuri și remedii casnice care pot fi folosite pentru a ameliora tensiunea musculară pe termen scurt, pentru a oferi mușchilor o pauză. Pentru că, atunci când tensiunea este eliberată, durerea este redusă. Ce măsuri ajută rapid împotriva tensiunii musculare și cum o poți ameliora singur/ă?

Căldură pentru tensiunea musculară

Atunci când căldura acționează asupra mușchiului încordat, transmiterea stimulului durerii în țesut este inhibată, fluxul sanguin este stimulat și percepția durerii este redusă. Aceasta permite mușchiului să se relaxeze, eliminând rigiditatea și tensiunea musculară. De aceea, căldura este o modalitate bună de a ameliora rapid și natural tensiunea musculară și o poți face singur/ă.

Studiile au arătat că aplicarea căldurii direct pe mușchiul încordat la o temperatură scăzută, timp de câteva ore, crește temperatura chiar și la o adâncime de doi centimetri. Produsele ThermaCare® furnizează continuu această căldură la o temperatură constantă. Deoarece pot fi atașate direct de zonele dureroase și oferă căldură în profunzime în mod continuu timp de 8 ore, sunt ideale pentru tratamentul cu căldură al tensiunii din zona spatelui, gâtului și umerilor. ThermaCare® comprese calde pot fi purtate discret sub haine și permit combinarea căldurii cu mișcarea - o combinație care poate ameliora și mai bine tensiunea musculară.

Pe lângă compresele calde, există o gamă întreagă de remedii casnice care pot fi folosite pentru a scăpa de tensiunea musculară, de la sticle cu apă caldă la perne electrice pentru încălzire sau lămpi cu infraroșii.

Poți afla mai multe informații despre terapia cu căldură pentru tensiune musculară aici:

Terapia cu căldură

Reține: În timp ce căldura este bună pentru tensiunea musculară, nu este recomandată pentru durerile musculare asociate cu edem, hematom sau inflamație. Expunerea la rece acționează de obicei mai bine în primele 24 până la 72 de ore de la debut. Dacă nu ești sigur/ă de cauza durerii musculare, te rugăm să îi soliciți unui medic să clarifice dacă disconfortul se datorează tensiunii musculare.

Ajutor medicamentos în cazul tensiunii musculare

Analgezicele și antiinflamatoarele tradiționale, cum ar fi ibuprofen și diclofenac, precum și analgezicele ca paracetamol, ameliorează durerea pe termen scurt, dar pot fi administrate doar o perioadă scurtă de timp. Ca în cazul medicamentelor în general, pot apărea reacții adverse la administrarea acestor medicamente.

Medicamentele miorelaxante (miorelaxante centrale) pot fi utilizate în cazul tensiunii foarte puternice sau cronice. Acestea au un efect inhibitor asupra tonusului muscular. Deoarece au, de obicei, efecte secundare puternice și uneori chiar potențialul de a da dependență, acestea se utilizează în urma consultului medical și numai în cazul unor simptome severe.

Unguentele pentru durere cu ingredient farmaceutic activ sunt aplicate direct pe zona dureroasă. De acolo, pătrund în țesutul muscular, unde își exercită efectul analgezic și antiinflamator local Și acestea pot provoca reacții adverse, de exemplu reacții locale la nivelul pielii.

Masaj pentru ameliorarea tensiunii

Masajul este o măsură populară împotriva tensiunii musculare. În timpul unui masaj, în funcție de tehnică, se aplică o presiune ușoară sau mai puternică asupra mușchilor, concentrându-se pe punctele dureroase din țesut. Circulația sângelui este stimulată și tensiunile superficiale pot fi eliberate. Unele tehnici de masaj oferă o senzație plăcută, altele sunt intense și chiar dureroase. Deoarece nu orice masaj este potrivit pentru fiecare problemă, ar trebui să afli în prealabil cum acționează tehnica aleasă și dacă este eficientă pentru durerile specifice pe care le prezinți. 

CUM POATE FI PREVENITĂ TENSIUNEA MUSCULARĂ?

O zi obositoare la birou, un drum lung cu mașina sau corpul aflat sub stres constant - și tensiunea acută reapare sau poate deveni cronică. Ce poți face pentru a preveni tensiunea musculară?

Mișcare pentru ameliorarea tensiunii

Cea mai importantă măsură este cu siguranță antrenarea și întărirea mușchilor prin exerciții fizice regulate. În cazul tensiunii musculare cronice, nu este indicat să începi un antrenament intens de forță fără pregătire, deoarece ar putea suprasolicita mușchii. Persoanele neantrenate ar trebui mai întâi să își întindă mușchii prin exerciții individuale de stretching și să își întărească mușchii neglijați. Scopul este de a construi mușchi flexibili și stabili care să reziste la solicitările inevitabile.

Pe lângă exerciții, poți practica sporturi precum înotul, yoga, Pilates sau mersul nordic. Combinate cu exercițiile de stretching, aceste activități pot preveni rigidizarea și scurtarea mușchilor.

Sedentarism și rigiditate musculară

Din moment ce tensiunea musculară cronică poate fi asociată în multe cazuri unui stil de viață sedentar, cu siguranță este benefic să lucrezi la propria rutină zilnică.

Nu trebuie să te gândești la exerciții complexe de făcut, rămânem la unele simple: ridică-te la fiecare 30 de minute și fă o scurtă plimbare, de la birou până la ușa biroului, apoi întoarce-te. Vei vedea că acest lucru este de mare ajutor pentru durerile de spate și le va preveni. Poți porni alarma de pe telefon sau de pe computer sau poți scrie pe un bilet „ridică-te la fiecare 30 de minute”. Fă asta în fiecare zi și te vei simți cu adevărat mai bine!

A avea o rutină sportivă în afara programului de muncă este, de asemenea, o modalitate bună de a gestiona și de a preveni durerile de spate. Nu-ți fie teamă de tipul de sport pe care ți-ai dori să-l practici, secretul aici este încărcarea optimă. Încearcă să practici treptat sportul care îți place, în prima lună nu mai mult de două ori pe săptămână, iar apoi poți crește frecvența.

De asemenea, poți lucra la conștientizarea corpului tău. Aici îți prezentăm o selecție de metode pe care le poți folosi pentru a lucra la percepția asupra corpului:

- Cantienica: Metoda Cantienica® a fost dezvoltată de jurnalista elvețiană Benita Cantieni. Ea predă un antrenament holistic pentru menținerea unei posturi drepte, bazat pe conștientizarea de sine care îmbunătățește și influențează pozitiv postura. Accentul este pus aici pe tensiunea asupra coloanei vertebrale și antrenamentul planșeului pelvin.

- Feldenkrais: Metoda Feldenkrais, fondată de profesorul de Jiu-Jitsu israelian Moshé Feldenkrais, se concentrează pe creșterea mobilității prin a te face conștient de tiparele de mișcare nefavorabile și eliminarea acestora în favoarea unor secvențe de mișcare mai favorabile, care economisesc energie.

- Alexander: Tehnica Alexander, dezvoltată de actorul ustralian Frederick Matthias Alexander, se concentrează, de asemenea, pe creșterea gradului de conștientizare și schimbarea obiceiurilor care duc la tensiune musculară dureroasă și mișcare restricționată. Un accent special aici este pus pe fluxul respirației.

- Bio-Feedback: Cu ajutorul acestei metode, pacienții interesați învață să își relaxeze conștient mușchii și să obțină o senzație corporală mai bună prin vizualizarea electronică a tensiunii musculare în combinație cu exerciții de relaxare.

Poți găsi câteva sfaturi despre tehnicile de relaxare care pot ajuta în cazul tensiunii în secțiunea noastră pentru gât.

Ce ajută la ameliorarea durerii de gât? (add link)

Magneziu pentru tensiune musculară

Suferi des de crampe musculare? Atunci tensiunea musculară s-ar putea datora și unei carențe de magneziu. Magneziul este implicat în multe procese din organism și contribuie, printre altele, la funcționarea normală a mușchilor. Deficitul de magneziu se poate manifesta prin spasme musculare și tensiune, epuizare și lipsă de concentrare, aritmii cardiace și amețeli. Cu o dietă unilaterală, activitate fizică crescută, stres și boli intestinale cronice, conținutul de magneziu din sânge poate fi prea scăzut și poate duce la creșterea tensiunii. Dacă acesta este cazul, poți suplimenta magneziul cu preparate cu vitamine, ulei de magneziu sau prin dietă.

Multe alimente conțin magneziu. Surse naturale bune de magneziu sunt nucile, migdalele, semințele de floarea soarelui, fulgii de ovăz, produsele din cereale integrale și soia.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Ce ajută în cazul tensiunii musculare?

În cazul tensiunii musculare, aplicarea căldurii (cum ar fi cu ajutorul ThermaCare® comprese calde, sauna sau pernele de încălzire) și masajele oferă o ameliorare rapidă. Pe termen scurt, o poți trata și cu medicamente antiinflamatoare, miorelaxante sau unguente pentru durere. Exercițiile regulate, exercițiile de relaxare și antrenamentele pentru anumiți mușchi au un efect de prevenire a tensiunii musculare.

Cât timp durează tensiunea musculară?

În cele mai multe cazuri, mușchii încordați se recuperează în câteva zile. În cazul tensiunii musculare cronice sau severe, însă, regenerarea poate dura mult mai mult timp.

Ce analgezice ajută la tensiunea musculară?

Pentru tensiunea musculară acută, pentru a reduce durerea pot fi utilizate analgezice eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare sau medicamentele miorelaxante. Dacă simptomele sunt foarte severe, se pot administra miorelaxante după consultul medical. Dar acestea pot avea efecte secundare puternice.

Cum apare tensiunea musculară?

Dacă un mușchi este încordat permanent fără a se putea recupera, se dezvoltă tensiunea. Mușchiul nu mai este bine irigat cu sânge, se întărește și se scurtează. Sensibilitatea receptorilor de durere din mușchi este, de asemenea, crescută, iar nervii devin din ce în ce mai iritați. Cauzele tensiunii musculare permanente pot fi:

- lipsa mișcării
- tipare de mișcare nefavorabile (monotone)
- suprasolicitarea
- deficitul de magneziu
- Factori psihologici
- Factori sociali

Ce ajută mai bine la tensiune musculară: cald sau rece?

Mușchii rigizi pot fi tratați foarte bine aplicând căldură (de exemplu, cu ThermaCare® comprese calde). Însă, dacă durerea în mușchi este asociată unui edem sau hematom sau inflamației acute, utilizarea căldurii nu este recomandabilă. Expunerea la rece este mai potrivită în acest caz, de exemplu sub forma împachetărilor reci sau a unui gel cu efect de răcire cu substanță antiinflamatoare pentru durere. Clarifică cauza durerii musculare cu un medic înainte de tratament.

De ce ajută căldura la ameliorarea tensiunii musculare?

Atunci când căldura acționează asupra mușchiului încordat, transmiterea stimulului durerii în țesut este inhibată, fluxul sanguin este stimulat și percepția durerii este redusă. Aceasta permite mușchiului să se relaxeze, eliminând rigiditatea și tensiunea.