1. Home page
  2. Tratează durerea
  3. Durerea articulară
  4. You are here: Durerea articulară

DURERE ARTICULARĂ

Termenul general de „sistem musculoscheletal” acoperă toate elementele de care are nevoie o persoană pentru a se mișca, adică mușchii, articulațiile, oasele, tendoanele și ligamentele. Durerea care își are originea în sistemul musculoscheletial se numește durere musculoscheletală.

Spre deosebire de durerea care apare în timpul efortului fizic, durerea asociată mobilizării ne încetinește mișcările normale, de zi cu zi. Articulațiile sunt deseori afectate: aproape o persoană din două cu vârsta peste 40 de ani se plânge de dureri articulare, iar în cazul multor persoane cu vârsta peste 30 de ani pot fi detectate primele modificări articulare cauzate de uzură. Inflamația acută a articulațiilor (artrita), leziunile și tulburările metabolice (de exemplu, guta ca urmare a nivelurilor ridicate de acid uric) duc, de asemenea, la dureri articulare.

400

Aproape 400 de afecțiuni diferite pot cauza dureri articulare.

Cum apare durerea articulară și care sunt cauzele acesteia?

În medicină se cunosc aproape 400 de afecțiuni diferite asociate cu durerile articulare. Prin urmare, identificarea cauzelor reprezintă o provocare semnificativă. Astfel, devine cu atât mai importantă descrierea cu precizie a acestei dureri cu multe fețe și clasificarea acesteia conform criteriilor uniforme de diagnostic. Trei întrebări importante - despre evoluție, ritmul durerii și semnele inflamației - ajută profesioniștii din domeniul sănătății să pună un diagnostic.

Durere articulară cronică sau acută?

Durerea articulară acută apare de obicei rapid și sever, în timp ce durerea articulară cronică se dezvoltă lent în decursul a săptămâni și luni. Dacă durerea este permanentă și evoluează cronic, specialiștii din domeniul sănătății o denumesc progresivă cronică; dacă durerea este doar acută și intermitentă, se numește remisivă acută. Dacă o articulație devine brusc dureroasă fără nicio leziune externă, trebuie clarificat dacă este prezentă artrita acută (inflamația bruscă a articulației). Artrita acută poate fi primul semn al unui număr de boli articulare reumatoide inflamatorii. Doar un diagnostic precis duce la o terapie de succes.

Când apare durerea articulară?

Durerea inițială se instalează la începutul unei mișcări. Este tipică modificărilor articulare cauzate de degenerare. Durerea pe timpul nopții sau în stare de repaus apare atunci când articulația „se odihnește” și deseori deranjează noaptea. Durerea în stare de repaus poate avea numeroase cauze. Este adesea rezultatul unor afecțiuni inflamatorii ale articulațiilor. Dar durerea afectează și somnul, pe lângă suprasolicitarea articulațiilor. În schimb, durerea la încordare poate fi declanșată doar prin forțarea articulației – printre altele, în cazul unor leziuni (leziuni traumatice) sau unor modificări inflamatorii sau degenerative. 

Este articulația inflamată?

Spre deosebire de artrită (inflamația articulară), artralgia pură (durerea articulară) nu prezintă semne clasice de inflamație, cum ar fi eritem, senzație de căldură și tumefiere. Artralgia apare de obicei în contextul artrozei sau leziunilor, dar și ca semn al unor boli infecțioase precum gripa. Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă afecțiune inflamatorie articulară (și este adesea însoțită de artralgie). În poliartrita reumatoidă, funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar duce la inflamația cronică, care apare în episoade și de obicei duce la degenerarea articulației. Probleme tipice: rigiditatea matinală a articulațiilor degetelor și încheieturii mâinii, durere și tumefiere.

GENUNCHIUL - FAVORITUL ÎN TERMENI DE UZURĂ ARTICULARĂ

Uzura este principala cauză a durerii la nivelul articulațiilor. Mișcările unilaterale, uniforme sau suprasolicitarea constantă, fie la locul de muncă, fie în timpul liber, pot duce la o regresie a cartilajului articular. Atunci când articulația se macină, experții medicali vorbesc despre artroză. Genunchiul este cel mai frecvent afectat. Astfel, este favoritul în termeni de dureri articulare, urmate de artroza șoldului și piciorului. La nivelul spatelui, micile articulații vertebrale cauzează adesea probleme, dar cea mai frecventă cauză a durerilor de spate, lombare și de gât este rigiditatea musculară.

CE AJUTĂ LA AMELIORAREA DURERII ARTICULARE

Părinții, sportivii amatori și, desigur, profesioniștii știu cât de importantă și crucială este expunerea la rece ca măsură de prim ajutor în cazul multor vătămări. Fie că este vorba de degetul mare prins în ușă, de ciocanul căzut pe picior sau de accidentarea pe terenul de fotbal - în cazul leziunilor, tratamentul imediat corect determină adesea amploarea durerii și durata leziunii. Terapia prin expunere la rece are un efect analgezic local. Nu reduce tumefierea și nu este o terapie antiinflamatoare. Drenajul este îmbunătățit prin compresie.

Memento pentru pacienții ghinioniști

Formula POLICE pentru tratamentul inițial al leziunilor din sport este atât de ușor de ținut minte, încât oricine îl poate iniția exact în ordinea corectă, fără a sta prea mult pe gânduri, în caz de urgență. Constă în următorii pași:

P = Protecție
OL = Încărcare optimă (Optimal Load)
I = Gheață (Ice)
C = Compresie
E = Ridicare (Elevation)

Protecție: dacă te rănești, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să protejezi partea lezată. De exemplu, dacă ai o entorsă la gleznă, cea mai bună recomandare este să protejezi glezna prin înfășurare.

Încărcare optimă: majoritatea oamenilor cred că cel mai bun mod de a se recupera în urma unei accidentări este odihna. Mit spulberat - odihna nu este cea mai bună alegere; îți poți continua activitatea atât cât nu simți durere sau tolerând puțină durere.

Gheață:  Poți ameliora durerea inițială aplicând gheață sau spray-uri cu efect de răcire. Dacă este necesară, și o compresă rece poate fi utilă. Terapia cu expunere la rece contractă vasele, blocând receptorii durerii din piele și reducând impulsurile care declanșează durerea. Prin urmare: expune zona gleznei sau genunchiului la rece timp de 10 până la 15 minute.

Compresie: pentru a preveni și trata tumefierea cât mai mult posibil, următorul pas este aplicarea unui bandaj compresiv. Bandajul compresiv este deosebit de important în cazul acumulărilor de lichid din articulații, după entorse și leziuni.

Ridicarea:  Ridicarea părților lezate ale corpului poate preveni sau cel puțin limita tumefierile și sângerarea în țesut. Poziția cea mai eficientă pentru părțile lezate ale corpului este deasupra nivelului inimii, deoarece optimizează fluxul sanguin de întoarcere și restricționează aportul de sânge.

Reține: Amploarea unei leziuni nu este întotdeauna recunoscută imediat. După îngrijirea inițială, contactează un medic sau mergi la spital pentru a determina gravitatea leziunii și pentru a primi tratamentul adecvat. 

Leziuni cronice în urma practicării sportului

Leziunile cronice în urma practicării sportului se dezvoltă adesea ca urmare a unor leziuni acute inadecvat vindecate sau a unei tensiuni incorecte sau excesive persistente asupra sistemului musculoscheletal, de exemplu din cauza antrenamentului în exces sau a tehnicii incorecte. Dacă organismul nu mai poate compensa încărcarea în exces, țesuturile moi din apropierea articulațiilor (de exemplu, burse, tendoane, tecile tendoanelor, ligamente și capsule articulare) provoacă în mod repetat leziuni minore și reacții inflamatorii. În consecință, se dezvoltă iritații dureroase. Exemplele tipice includ cotul tenismenului sau cotul jucătorului de golf - două sindroame dureroase similare, de care suferă nu numai jucătorii de tenis și de golf. Tendinita cotului se poate dezvolta și ca urmare a suprasolicitării sau a mișcărilor obișnuite acasă sau la locul de muncă.

Tratarea durerii articulare

Fie că este cotul tenismenului, tendinită, bursită sau dureri de genunchi din cauza supraîncărcării sau leziunilor cartilajului - expunerea la rece din exterior și tratamentul antiinflamator din interior este o opțiune bună de tratament pentru leziunile acute și cronice și durerile articulare.

După ce a fost acordată îngrijirea inițială conform principiului POLICE, durerile articulare acute pot fi tratate în continuare cu un gel pentru durere cu efect de răcire. Cel mai bine este să utilizezi un gel care conține un agent antiinflamator.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Ce ajută în cazul durerii articulare

Pentru articulațiile dureroase după leziuni acute sau inflamație, expunerea la rece ar putea fi cea mai bună alegere, combinată cu un gel analgezic și antiinflamator, pentru ameliorarea durerii. În caz de dureri articulare cronice sau recurente, trebuie consultat  medicul pentru a clarifica cauza.

Ce remedii casnice ajută în cazul durerii articulare?

În cazul durerii articulare acute, cum ar fi după o leziune, terapia prin expunere la rece combinată cu un bandaj de compresie și poziția ridicată sunt cele mai utile. Alte forme de durere articulară sunt mai probabil să necesite tratamente cu căldură. Solicită sfatul medicului în caz de durere articulară cronică sau recurentă.

Ce cremă ajută în cazul durerii articulare

Pentru durerile articulare, de obicei ajută un gel cu efect de răcire, analgezic și antiinflamator, pentru ameliorarea durerii. Solicită sfatul medicului dacă durerea articulară nu este ameliorată cu ajutorul gelului cu efect de răcire pentru durere.