1. Home page
  2. Tratează durerea
  3. Durerea de gât
  4. Căldură pentru durerea de gât
  5. You are here: Căldură pentru durerea de gât

Căldură pentru durerea de gât

Pentru mulți oameni, căldura este metoda preferată pentru ameliorarea rapidă a durerii de gât, deoarece organismul reacționează imediat la căldură. Este potrivită pentru durerile legate de tensiunea musculară și are un efect triplu prin dilatarea vaselor de sânge, refacerea țesutului lezat și reducerea percepției durerii. Și acest lucru se observă imediat la nivelul gâtului: imediat ce durerea scade, mușchiul se poate relaxa. Află aici cum acționează terapia cu căldură.

Terapia cu căldură este o alegere potrivită pentru durerea de gât, doarece organismul reacționează imediat la căldură. Este potrivită pentru durerea de gât legată de tensiune, datorită mecanismului de vasodilatație, care crește fluxul sangvin, cu amplificarea efectului de vindecare a țesuturilor. Căldura este, de asemenea, un bun analgezic, datorită interacțiunilor sale cu nervii cutanați. Imediat ce durerea scade, mușchiul se poate relaxa. Află aici cum acționează terapia cu căldură.

CALD SAU RECE PENTRU DUREREA DE GÂT?

Pentru durerea de gât cauzată de tensiune, căldura este ideală pentru a detensiona mușchii și a o calma. Însă, dacă durerea de gât nu este cauzată de tensiune musculară, ci mai degrabă de procese inflamatorii, căldura nu trebuie utilizată. Metodele de terapie prin expunere la rece (comprese reci, geluri răcoritoare pentru durere etc.) sunt mai potrivite în acest caz. Recomandăm ca un medic să stabilească cauza durerii de gât înainte de tratament.

Căldura ar putea fi foarte utilă pentru a detensiona mușchii și pentru a calma durerea, dar trebuie să știm când să o utilizăm. Dacă durerea de gât este cauzată de un proces inflamator acut, căldura nu este recomandată. De asemenea, dacă există un traumatism, cu posibilă hemoragie, terapia cu căldură nu este recomandată. Expunerea la rece ar putea fi mai utilă, dar reține că expunerea la rece este un bun analgezic, nu este terapie antiinflamatoare și nici nu este utilă singură pentru drenajul limfatic.

Cu toate acestea, îți recomandăm consultarea unui medic, care va putea stabili un diagnostic corect. 

TIPURI DE CĂLDURĂ PENTRU AMELIORAREA DURERII DE GÂT 

Există diverse aplicări ale căldurii pentru nevoi diferite. Prezentăm pe scurt cele mai obișnuite tehnici și remedii casnice și explicăm cum funcționează.

Comprese calde și plasturi calzi

Plasturii calzi și compresele calde devin tot mai populare pentru durerea de gât. Sunt deosebit de practice, deoarece se pun direct pe zona dureroasă și acționează la acest nivel o perioadă lungă de timp. Asta înseamnă că pot fi purtate discret sub haine, timp de ore întregi, fără a restricționa mobilitatea. Le poți purta foarte confortabil pe drum, la birou sau acasă, atunci când faci curat sau gimnastică. Acest lucru asigură un efect de lungă durată: căldura pătrunde în profunzime în țesut ore întregi, astfel încât mușchii afectați se pot relaxa.

Plasturii cu efect de încălzire pentru gât sunt disponibili în două versiuni: cu și fără ingrediente farmaceutice (autoîncălzire). În cazul plasturilor cu efect de încălzire cu ingrediente active, substanțe precum capsaicina (extract de ardei cayenne) și nonivamidă (capsaicină sintetică) încălzesc pielea prin iritarea anumitor terminații nervoase. Aceasta are un efect de dilatare a vaselor pielii de la suprafață, stimulează circulația sângelui și ameliorează durerea. La fel ca în cazul altor ingrediente, pot apărea reacții adverse la capsaicină și nonivamidă; în caz de intoleranță, pot apărea reacții cutanate locale precum senzație de arsură și formarea de vezicule.

ThermaCare® comprese calde pentru gât, umăr și încheietura mâinii nu conțin ingrediente farmaceutice active, ci se încălzesc singure printr-un proces de oxidare. Căldura calmantă este condusă direct în profunzimea țesutului muscular. Această aplicare a căldurii este lipsită de substanțe medicamentoase și, în general, este bine tolerată. Alte avantaje: ThermaCare® comprese calde pentru gât, umăr și încheietura mâinii se încălzesc până la aproximativ 40 °C în 30 de minute și mențin această căldură constantă timp de 8 ore. În acest proces, căldura pătrunde la 2 centimetri în profunzimea mușchilor. Acest efect terapeutic oferă o ameliorare blândă, dar rapidă a durerii și o relaxare vizibilă a mușchilor.

2 centimetri

ThermaCare® comprese calde nu numai că măresc temperatura la suprafața pielii, dar generează și căldură în mușchi, la o adâncime măsurată de 2 cm.

* Trowbridge CA, Draper DO, Feland JB et al. Paraspinal musculature and skin temperature changes: comparing the Thermacare HeatWrap, the Johnson & Johnson Back Plaster, and the ABC heat plasters. J Orthop Sports Phys Ther. 2004 Sep; 34(9): pp 549-58.

Unguente cu efect de încălzire

Unguentele și cremele cu efect de încălzire conțin de obicei ingredientul farmaceutic activ nonivamidă în combinație cu alte ingrediente active, cum ar fi nicoboxil (ingredientul activ al vitaminelor din grupul B), capsaicina (extract de ardei cayenne) sau extracte din plante medicinale precum gheara diavolului. Aceste unguente, la fel ca plasturii cu efect de încălzire cu substanțe medicamentoase, determină pielea să reacționeze la căldură. Unguentele cu efect de încălzire pot fi utilizate pentru a susține masajul gâtului, dacă nu există intoleranță. Reacții adverse, cum ar fi reacții locale ale pielii, pot apărea și în acest caz. Atenție: unguentele cu efect de încălzire nu trebuie să ajungă pe mucoase sau în ochi!

Sticla cu apă caldă

Bine cunoscuta sticlă cu apă caldă este cu siguranță unul dintre cele mai tradiționale remedii pentru durerile de gât. Însă, în comparație cu compresele calde și plasturii moderni, cel mai mare dezavantaj devine rapid evident: sticla cu apă fierbinte pusă pe gât nu mai permite prea multă mișcare, nici atunci când stai așezat, nici când ești întins. Și nu există nicio modalitate de a le utiliza în timp ce ești pe drum. Un alt dezavantaj este acela că sticla cu apă caldă nu durează la fel de mult ca o compresă caldă sau un plasture cald, astfel încât va trebui să încălzești apa de multe ori în timpul zilei.

Împachetarea caldă

Împachetarea caldă, adică unul sau două prosoape groase care se înmoaie în apă fierbinte, se rulează cu grijă și se aplică pe zona care trebuie tratată, poate fi utilizată pentru durerea de gât puțin mai bine decât sticla cu apă fierbinte, dar nici aceasta nu este potrivită unui stil de viață activ. Mai mult, își pierde rapid căldura, la fel ca sticla cu apă caldă.

Perna de căldură pentru durerea de gât  

Sâmburi de cireșe, sâmburi de struguri, mei, grâu spelta, hrișcă... pernele de căldură pot fi umplute cu tipuri foarte diferite de sâmburi și boabe. Acest remediu casnic este utilizat adesea în primul rând pentru durerile abdominale. Perna sau săculețul se încălzește în cuptor sau în cuptorul cu microunde și se pune pe zona dureroasă. Pentru tratarea durerilor de gât, ca și în cazul sticlei cu apă caldă, problema este că utilizarea pernelor umplute cu boabe abia permite mișcarea. În plus, căldura emisă nu este constantă ore în șir, așa cum este în cazul unui plasture bun cu efect de încălzire.

Atenție: contraindicații

În cazul proceselor inflamatorii acute (24 până la 48 de ore de la debut), terapia cu căldură este contraindicată, deoarece ar intensifica procesul inflamator. Problemele cardiovasculare, tulburările de circulație, febra, diabetul și leziunile în zona respectivă nu sunt, de asemenea, indicate pentru terapia cu căldură.

Terapia cu căldură cu perne și pături electrice de încălzire

Pernele și păturile de încălzire sunt de obicei mai ușor de înfășurat în jurul gâtului și umerilor decât sticlele cu apă fierbinte sau pernele umplute cu boabe. Căldura constantă, care poate fi reglată treptat, și husa lavabilă sunt practice în acest caz. Marele dezavantaj al pernelor de încălzire este însă cablul de alimentare, care restricționează sever libertatea de mișcare. Ele sunt deosebit de potrivite pentru utilizare în timp ce stai întins pe pat sau ești așezat pe un scaun, dar nu, de exemplu, în timpul exercițiilor  fizice.

Cu pernele de încălzire moderne, nu mai trebuie să îți faci griji pentru o posibilă supraîncălzire. Produsele obișnuite de pe piață au diverse măsuri de siguranță, cum ar fi senzori de supraîncălzire și funcții de oprire automată. Dar modelele mai vechi trebuie verificate cu atenție înainte de utilizare sau trebuie eliminate în mod corespunzător.

Lampa cu infraroșii pentru durerea de gât   

Un alt remediu pentru tensiunea în zona gâtului este reprezentat de lămpile cu infraroșii, ale căror raze infraroșii pătrund câțiva milimetri în mușchi, oferind o căldură plăcută. Detensionează mușchii și stimulează circulația sângelui și metabolismul. Zonele musculare ale gâtului și umerilor pot fi tratate cu o lampă cu infraroșii sau cu un încălzitor cu infraroșii.

Pentru durerile de gât legate de tensiune, se recomandă două sesiuni de terapie zilnice de 10 - 20 de minute; sesiunile mai lungi pot provoca arsuri ale pielii. Chiar dacă lumina infraroșie este utilă în cazul mușchilor încordați, dezavantajul este evident: timpul de expunere la căldură este extrem de scurt în comparație cu căldura în profunzime oferită de ThermaCare®. Iar libertatea de mișcare este extrem de limitată în timpul tratamentului.

Terapia cu căldură în saună

Sauna este un loc bun pentru a relaxa tensiunea gâtului. Există varianta clasică (de exemplu sauna finlandeză), în care aerul este încălzit la temperaturi de până la 110 °C cu o sobă. Alternativa este sauna cu infraroșii, care încălzește direct corpul și doar până la 70 °C. Razele infraroșii pătrund în profunzime în țesut și asigură o căldură plăcută din interior. De aceea, sauna cu infraroșii are un efect deosebit de benefic asupra tensiunilor de tot felul.

Indiferent ce tip de saună preferi, ești limitat în ceea ce privește timpul și locul, în tratamentul durerii de gât. Iar dacă nu deții o saună personală, va trebui să găsești modalități de a beneficia de această formă de terapie cu căldură.

Baia caldă pentru durerea de gât  

Apa caldă este bună pentru ameliorarea tensiunii, iar cada sau dușul de acasă oferă posibilitatea de a detensiona mușchii încordați măcar o scurtă perioadă de timp. Pentru o baie fierbinte, recomandăm să adaugi lavandă, flori de câmp sau roiniță. Cu ajutorul capului de duș poți masa umerii încordați și mușchii gâtului prin presiunea puternică a apei. Deoarece o baie caldă nu trebuie să dureze mai mult de 20 de minute, perioada de căldură este, de asemenea, destul de scurtă. Iar când cada este prea mică, este dificil, mai ales în cazul durerilor de gât, să scufunzi în apă întreaga zonă musculară afectată pentru o perioadă îndelungată și într-o manieră relaxată.

 

Surse de căldură cu fango și nămol pentru gât  

Sursele de căldură cu nămol fango și nămol natural sunt adesea utilizate și pentru durerile de gât. Fango și turba sunt amestecuri cu o concentrație mare de minerale (peloide), care sunt rezultatul proceselor geologice și sunt considerate a fi benefice pentru piele și țesut. Deoarece peloidele pot reține căldura, sunt utilizate pentru a trata durerile de spate și de gât. Spre deosebire de plasturii cu efect de încălzire sau pernele de căldură, acestea nu mențin temperatura constantă pentru prea multe ore. Și nici nu pot fi utilizate peste tot. Prin urmare, trebuie să te bazezi pe un tratament acasă sau, de exemplu, la un cabinet de fizioterapie.

REZUMAT: CĂLDURA PENTRU DUREREA DE GÂT 

Căldura este o metodă blândă și fără substanțe medicamentoase care ameliorează durerea de gât cauzată de tensiunea musculară. Majoritatea metodelor descrise aici pot fi utilizate sau combinate acasă, fără să fie necesare multe cunoștințe prealabile. Dacă dorești să tratezi durerea de gât pe drum, la birou sau în timpul exercițiilor pentru gât, recomandăm ThermaCare® comprese calde pentru gât, umăr și încheietura mâinii. Îți recomandăm consultarea unui medic, care va putea stabili un diagnostic corect.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Ajută căldura la calmarea durerii de gât?

Căldura ajută la ameliorarea durerii de gât  cauzate de tensiunea musculară. Acest lucru se întâmplă deoarece căldura inhibă transmiterea stimulului de durere, facilitează circulația sângelui și reduce percepția durerii. Dacă durerea scade, mușchiul se poate relaxa.

Ce este mai bine pentru durerea de gât: cald sau rece?

Căldura ajută în cazul durerii de gât provocate de tensiunea musculară. Pătrunde în țesut, îmbunătățește circulația sângelui la acest nivel și reduce percepția durerii, astfel încât mușchii încordați să se poată relaxa. Expunerea la rece este cea mai bună alegere pentru procesele inflamatorii acute (24-72 de ore)

Este mai bine să tratezi gâtul înțepenit prin expunere la cald sau rece?

Dacă gâtul este înțepenit din cauza unei tensiuni musculare puternice (de exemplu, din cauza unui curent de aer rece sau a unei posturi necorespunzătoare), tratamentul cu căldură este potrivit. Căldura relaxează mușchii și ameliorează durerea.