Ce ajută la ameliorarea durerii de gât legate de tensiune musculară?
Cuprins:
Postura nefavorabilă, utilizarea unei perne nepotrivite, curentul de aer rece – toate acestea pot duce la tensiune musculară în zona gâtului. Motive psihologice precum stresul, anxietatea sau tulburările de somn exacerbează adesea simptomele. Persoanele afectate știu: durerea de gât este adesea foarte deranjantă deoarece poate iradia spre cap, ducând la durere de cap de tensiune musculară, sau spre umeri și brațe, care își pierd uneori mobilitatea. Pe scurt: când te confrunți cu durere de gât, vrei să scăpi cât mai repede de ea. Aici îți vom arăta ce poți face pentru a calma durerile de gât legate de tensiune musculară – rapid, precum și pe termen lung sau preventiv.
Durerea de gât este o problemă multifactorială. Un stil de viață sedentar, motivele psihologice precum stresul la locul de muncă sau anxietatea sau tulburările de somn ar putea duce la apariția durerilor de gât. Acest tip de durere poate duce, de asemenea, la durere de cap de tensiune musculară sau la durere de umăr, cu pierderea obiectivă a funcției. Prin urmare, se recomandă tratarea durerilor de gât cât mai repede posibil. În această secțiune, îți vom arăta ce trebuie să faci pentru a ameliora durerile de gât legate de tensiune musculară, rapid, precum și pe termen lung, sau preventiv.
CE AJUTĂ RAPID LA DUREREA DE GÂT?
Dacă durerea acută de gât apare din cauza tensiunii musculare și duce la durere de cap sau probleme ale umerilor, ar putea fi din cauza suprasolicitării mușchilor gâtului. Acesta este momentul potrivit pentru a lua o pauză, a te relaxa și a te ocupa de această problemă. Te bazezi pe remediile casnice pentru durerea de gât sau preferi să iei medicamente? Aici îți vom spune ce metode de tratament pot ajuta rapid cu aceste dureri de gât și pot oferi o ameliorare rapidă a durerii.
REMEDII CASNICE PENTRU AMELIORAREA DURERII DE GÂT
Căldură pentru durerea de gât
Un remediu tradițional casnic promite un ajutor rapid și fără medicamente pentru durerile acute de gât legate de tensiune musculară: terapia cu căldură. Căldura facilitează circulația sângelui, calmează tensiune musculară și ameliorează vizibil durerea. Cele mai comune metode de terapie cu căldură sunt aplicările locale precum pernele electrice, sticlele cu apă caldă sau pernele încălzite cu sâmburi de cireșe sau mei, precum și unguentele cu efect de încălzire care se folosesc direct pe zonele afectate. Mai mult, lămpile cu infraroșii, saunele sau băile fierbinți în care adăugați uleiuri din plante pentru circulație sau relaxare precum uleiul de rozmarin sau de mușețel ajută, de asemenea, la durerile de gât.
Însă nu toate măsurile de terapie cu căldură sunt la fel de eficiente, deoarece terapia cu căldură necesită temperatura corectă pentru a acționa în profunzime în țesut pe o perioadă mai lungă de timp. ThermaCare® comprese calde pentru gât, umăr și încheietura mâinii s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru durerile de gât legate de tensiune musculară. Aici vei afla cum poți ameliora rapid durerea de gât, umăr și încheietura mâinii cu terapia cu căldură și ce tip de terapie cu căldură acționează cel mai bine și este potrivit pentru nevoile tale.
2 centimetri
ThermaCare® comprese calde nu numai că măresc temperatura la suprafața pielii, dar generează și căldură în mușchi, la o adâncime măsurată de 2 cm.
* Trowbridge CA, Draper DO, Feland JB et al. Paraspinal musculature and skin temperature changes: comparing the Thermacare HeatWrap, the Johnson & Johnson Back Plaster, and the ABC heat plasters. J Orthop Sports Phys Ther. 2004 Sep; 34(9): pp 549-58.
-
THERMACARE® Pentru gât, umăr și încheietura mâinii
Pentru tratarea durerii de gât, umăr și încheietura mâinii
Masaj pentru durerea de gât
Dacă o parte a corpului este dureroasă, oamenii adesea o masează, involuntar, pentru a o ameliora. Masajul spatelui sau al gâtului ajută la relaxarea mușchilor și îmbunătățește fluxul de sânge către țesut. Astfel se creează un efect cald de relaxare, care poate fi sporit prin utilizarea uleiurilor vegetale calde.
O formă simplă de auto-masaj este masajul cu un dispozitiv precum mingea de masaj sau de tenis sau o rolă de masaj pentru fascia musculară. Stai în poziție verticală și masează zona afectată a gâtului și a umerilor cu mâna opusă. Schimbă partea după două-trei minute.
Desigur, terapia executată de un fizioterapeut are un efect mai intens. Există o serie de tehnici de masaj diferite, care variază de la relaxare la pătrunderea în profunzime în țesuturi. Mai ales în cazul durerilor severe și cronice, ar trebui să descoperi ce tratament preferă organismul tău. În cazul unor leziuni structurale, cum ar fi fracturile, sau în prezența unei anumite probleme de sănătate, cum ar fi osteoporoza, se recomandă ajutorul unui medic sau al altui profesionist din domeniul sănătății.
Ca regulă de bază: în cazul unor probleme grave, cronice sau recurente ale gâtului, asociate cu blocaje articulare, trebuie să consulți un profesionist din domeniul sănătății. Acest tip de tratament are mai puțin de-a face cu starea de bine și relaxare și, de asemenea, are de obicei un efect de durată mai lungă.
AJUTOR MEDICINAL PENTRU DUREREA DE GÂT
Analgezice pentru durerea de gât
Analgezicele precum ibuprofen sau diclofenac din grupul antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), care tratează simptomatic durerea și inflamația, sau analgezicul paracetamol, asigură ameliorarea rapidă a durerilor de gât. Aceste medicamente produc de obicei ameliorarea rapidă a durerii, dar, ca orice medicament, pot cauza și o serie de reacții adverse nedorite și, prin urmare, ar trebui să fie utilizate doar pentru o perioadă scurtă de timp și numai dacă sunt tolerate.
CE AJUTĂ PE TERMEN LUNG ÎMPOTRIVA DURERII DE GÂT ȘI CUM POATE FI PREVENITĂ ACEASTA?
Ameliorarea rapidă a durerii de gât este importantă pentru a întrerupe cercul vicios și pentru a evita exacerbările ulterioare. Desigur, prevenirea este mai bună. Următoarele metode pot ajuta la prevenirea durerii de gât:
- Exerciții pentru ameliorarea durerii de gât
-
Exercițiile active și regulate sunt un factor important în prevenirea durerilor de gât legate de tensiunea musculară. Pe de o parte, acestea includ exerciții specifice pentru gât. Pe de altă parte, poți practica și un sport care nu suprasolicită gâtul, cum ar fi înotul pe spate, aerobic în apă, yoga pentru spate, tai-chi, qigong sau mersul nordic pentru mușchi mai puternici și circulație sanguină îmbunătățită. Și încă un bonus: exercițiile fizice regulate duc la eliberarea naturală crescută a endorfinelor. Acestea sunt importante pentru a reduce stresul și, prin urmare, pentru a reduce în mod egal cauzele fizice și factorii psihologici care declanșează durerea de gât.
- Sfaturi privind problemele legate de muncă
-
Cea mai mare parte a tensiunii din zona gâtului se datorează stilului de viață sedentar. Mulți dintre noi petrecem o mare parte din zi stând în fața computerului, pe canapea sau în mașină. Prin urmare, nu este de mirare că durerea de gât se răspândește atât de rapid în rândul populației. Îți poți ajuta gâtul luând pauze frecvente în timpul programului de muncă sau al altor activități care necesită concentrare, pentru a întrerupe obiceiurile sedentare: ridică-te și fă o scurtă plimbare la fiecare 30 de minute. Este bine nu numai pentru gât, ci ajută și la odihna minții obosite.
De asemenea, poți face exerciții de relaxare trăgând de umeri în sus și în jos și ducându-i înainte și înapoi. Înclină-ți capul la dreapta și la stânga și trage umărul opus în jos. Relaxează-te prin întinderea mușchilor cefei.
- Alege-ți poziția potrivită de dormit și salteaua pentru durerile de gât
-
Somnul este momentul în care corpul și mintea ar trebui să se relaxeze. Petrecem mult timp în pat, în consecință. Dar se întâmplă adesea ca, în cazul durerilor de gât, somnul pe timpul nopții să nu mai fie odihnitor. Dacă te trezești dimineața cu mușchii gâtului încordați, a sosit momentul să-ți optimizezi propria poziție de dormit, salteaua și perna.
Persoanele cu dureri de gât ar trebui, dacă este posibil, să se întindă în poziție dreaptă și pe spate și să nu folosească pernă sau să folosească o pernă foarte subțire. Preferi să dormi pe o parte? Atunci pune-ți o pernă subțire sub cap, astfel încât gâtul să nu se îndoaie.
Cea mai bună poziție de dormit este pe o parte, cu o pernă care ajută gâtul să nu se îndoaie.
Următoarele aspecte se aplică la alegerea saltelei:
- Ar trebui să susțină forma naturală a coloanei vertebrale pentru o poziționare optimă a coloanei.
- Fermitatea saltelei ar trebui să fie adaptată confortului propriu. Trebuie să te simți confortabil
Iată cum îți poți relaxa gâtul
Poate ai observat că stresul agravează tensiunea musculară din zona gâtului. Și ai dreptate! Durerile de gât pot fi agravate de factori psihologici, cum ar fi solicitările excesive sau frica și pot duce la reacții de stres. Ca urmare a percepției durerii, corpul se încordează, iar mușchii se încordează și mai mult, ceea ce determină intuitiv corpul să adopte o postură nefirească, de protecție, pentru a evita senzațiile ulterioare de durere. Astfel se creează un cerc vicios, care înrăutățește simptomele și le face să dureze mai mult.
Pentru a reduce sau a preveni durerile de gât legate de încordarea musculară, poți, prin urmare, să îți relaxezi gâtul în mod conștient și repetat. Tehnicile de relaxare ajută, unele dintre ele putând fi aplicate rapid și ușor. Alte tehnici necesită practică sau instruire. Îți oferim o prezentare generală a trei metode populare:
- Relaxarea musculară progresivă conform metodei Jacobson: Prin această metodă de relaxare musculară profundă, grupurile individuale de mușchi sunt încordate și relaxate voluntar o perioadă scurtă de timp, într-o anumită ordine. Cei care practică această tehnică ar trebui să perceapă clar starea de înainte și după. Pe de o parte, poate ajuta la reducerea încordării musculare legate de stres și poate contribui la relaxarea mai profundă a mușchilor. Pe de altă parte, conștientizarea corpului poate fi antrenată astfel încât, în mod ideal, persoana care practică această tehnică să își poată relaxa în mod conștient mușchii, de exemplu pe cei ai cefei, și să învețe să prevină tensiunea musculară ulterioară. Această tehnică este deosebit de eficientă pentru durerile cronice de gât și mai puțin pentru durerile acute.
- Meditația: Termenul de meditație acoperă un număr mare de tehnici, dintre care unele sunt foarte diferite. Indiferent dacă stai, mergi, preferi meditația ghidată, te concentrezi pe respirație sau preferi conștientizarea cultivată prin atenția acordată într-o manieră susținută și particulară - se referă la concentrarea regulată a minții pentru a te aduna și a te calma. Deoarece meditația poate ajuta la reducerea percepției stresului, practica zilnică ajută și la prevenirea tensiunii musculare și are un efect pozitiv asupra percepției durerii.
- Antrenamentul autogen: această procedură de relaxare se bazează pe autosugestie. Cei care practică acest tip de antrenament învață (de obicei sub supraveghere) să-și relaxeze propriul corp folosind formule sugestive în combinație cu odihna. Această tehnică are scopul de a întări postura mentală a practicanților, de exemplu pentru a-i ajuta să stăpânească cu încredere stresul legat de durere.
Următoarele se aplică tuturor tehnicilor de relaxare a gâtului: sunt întotdeauna cele mai eficiente în combinație cu exerciții suficiente și o conștientizare generală a corpului (de exemplu, a propriei posturi).
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
- Ce ajută rapid la durerea de gât?
-
În cazul tensiunii musculare dureroase în regiunea gâtului și a umerilor, în funcție de cauză, pot ajuta: căldura terapeutică, de exemplu ThermaCare® comprese calde pentru gât, umăr și încheietura mâinii, analgezicele tradiționale și exercițiile fizice ușoare pentru întinderea și relaxarea mușchilor. Dacă durerea de gât persistă sau se agravează, trebuie solicitat sfatul medicului pentru a determina cauza.
- Când ar trebui ca medicul să examineze durerea de gât?
-
Solicită sfatul medicului pentru
- probleme care nu se ameliorează în 3 săptămâni
- dureri recurente
- dureri cronice
- dureri severe
- amorțeală sau furnicături în brațe
- amețeli sau vedere încețoșată
- slăbiciune musculară
- limitare severă a mișcăriiSună imediat medicul specializat în medicina de urgență în caz de
- durere de gât asociată cu febră, crampe, durere de cap severă, paralizie sau alterarea stării de cunoștință
- leziune a coloanei cervicale - Ce poți face în legătură cu durerea de gât pe termen lung?
-
Dacă mușchii contractați sunt cauza durerii de gât, poți face următoarele:
- practică exerciții fizice regulate (de exemplu, înot pe spate, aerobic în apă, yoga pentru spate, tai chi, qigong, mers nordic)
- practică exerciții speciale pentru mușchii gâtului
- practică tehnici de relaxare (de exemplu, meditație, relaxare musculară progresivă, antrenament autogen)
- optimizează poziția de dormit, salteaua și perna - Cum poate fi ameliorată durerea de gât?
-
Durerea de gât legată de tensiune musculară poate fi ameliorată prin utilizarea căldurii, analgezicelor, unguentelor împotriva durerii cu efect încălzire, precum și exercițiilor de masaj și relaxare.
- Cât durează ca durerile de gât să dispară?
-
Durerea acută de gât poate dura de la 1 până la 2 săptămâni. Durerea subacută durează până la 4 săptămâni. Dacă durerea de gât persistă mai mult de 3 luni, se numește durere cronică de gât. Dacă durerea de gât continuă să aibă episoade după pauze fără durere, aceasta este considerată durere recurentă de gât.