1. Home page
 2. Tratează durerea
 3. Durerea de spate
 4. You are here: Durerea de spate

Durerea de spate

Durerea de spate este răspândită din cauza lipsei de mișcare și a unui stil de viață caracterizat de munca la birou. Află mai multe despre tipurile, simptomele și tratamentul durerii de spate aici.

Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din lume, cu cel mai mare procent de zile de muncă pierdute. Aproape toată lumea a avut, are sau va avea cel puțin un episod de durere de spate. 50% din absențele de la serviciu se datorează durerilor de spate. Aceasta devine o problemă pentru angajatori și publicul larg: numeroasele zile libere din cauza problemelor de spate și costurile în creștere cu serviciile medicale trebuie compensate.

Consecințele pentru persoana afectată sunt și mai vizibile: durerea de spate acută, parțial severă, sau chiar durerea de spate cronică, mobilitatea limitată în viața de zi cu zi și o calitate scăzută a vieții sunt asociate cu această afecțiune comună.

Tipuri de dureri de spate

Există două tipuri diferite de dureri de spate, specifice sau nespecifice.

Durerea de spate specifică

Durerea de spate specifică este secundară unei afecțiuni clare, precum o fractură traumatică sau o patologie structurală a coloanei vertebrale, cum ar fi hernia, protruzia discului sau ceva mai grav (cancer). Mai puțin de 10% din populația adultă are acest tip de durere de spate; așadar, durerea de spate specifică este rară.

Durerea de spate nespecifică

Durerea de spate nespecifică este cea mai frecventă, la 95,5% din populația cu dureri de spate. Nu are o cauză clară. Durerea de spate nespecifică se bazează de obicei pe o problemă funcțională, cum ar fi rigiditatea musculară. Prin eliberarea tensiunii din mușchi, de exemplu folosind căldură și mișcare, durerea de spate se ameliorează și, de obicei, nu are nicio consecință. Acest tip de durere de spate se ameliorează în 2 săptămâni până la 6 luni.

Durata durerii de spate: acută, subacută, cronică

Durerea de spate se poate diferenția și prin timpul trecut de la debut în acută, subacută și cronică.

Acută

Durerea acută de spate durează de la debut până la 4 săptămâni; durerea se datorează procesului inflamator acut. 

Subacută

Durerea subacută de spate durează de la 4 săptămâni până la 6 săptămâni de la debut. Terapia cu exerciții combinată cu terapia cu căldură pot ajuta împotriva durerii subacute de spate.

Cronică

Dacă ignori semnalele de avertizare ale corpului, durerea va reveni mai regulat și mai intens la un moment dat. Durerea cronică de spate durează mai mult de 6 săptămâni.

Durerea persistentă de spate supraîncarcă și modifică sistemul nervos atât de mult, încât suprastimularea în sine devine un factor declanșator, iar durerea persistă chiar și după ce cauza reală a fost vindecată. Există numeroase opțiuni de tratament pentru ameliorarea durerii, cum ar fi terapia cu căldură, care pot fi implementate pentru a recâștiga calitatea vieții.

Pe termen lung, însă, cei afectați obțin un beneficiu în principal în urma exercițiilor fizice. Mușchii rigizi nu ar trebui să fie lăsați așa, ci trebuie relaxați prin exerciții de yoga, de exemplu, sau întăriți din nou prin exerciții de antrenare a spatelui.

Durere de spate: Localizarea durerii

Durerea de spate se poate diferenția prin localizarea sa.

Durere de gât

Durerea de gât poate fi acută sau subacută, dar și cronică. Durerea iradiază adesea către cap, umeri și brațe. Există numeroase cauze care pot duce la dureri de gât; de fapt, această patologie este multifactorială. Putem distinge între factori biologici (mușchi, hernie, etc), factori psihologici (stres) și factori sociali (muncă, familie). Stilul de viață sedentar este unul dintre principalii factori care pot duce la dureri de spate. Poți afla mai multe despre durerea de gât în ghidul nostru.

Durere în partea de sus a spatelui

Dacă durerea de spate apare la nivelul coloanei vertebrale toracice, este cauzată în principal de disfuncțiile coastelor și ale articulațiilor vertebrale sau de iritația și îmbolnăvirea unor grupe mari de mușchi ai coloanei toracice.

Durere de spate în zona lombară

Multe dureri de spate apar în zona lombară, deoarece coloana vertebrală lombară este foarte predispusă la leziuni și vătămare. Durerea poate fi cauzată de suprasolicitarea mușchilor. Poți afla mai multe despre durerea din zona lombară în ghidul nostru.

Durere de spate: Cauzele disconfortului

Durerea de spate este o patologie multifactorială. Putem distinge trei factori principali: biologici, psihologici și sociali. Soluția problemei nu este așadar una singură; trebuie să ne gândim la toți factorii implicați în apariția durerii de spate pentru a o trata corect.

Durere de spate: factori biologici
 • Uzura discului intervertebral sau a corpului vertebral
 • Leziuni, cum ar fi leziuni cervicale sau fracturi
 • Boli ale sistemului osos precum osteoporoza (pierderea osoasă), spondilita anchilozantă (rigidizarea coloanei vertebrale toracice și lombare), scolioza (curbura coloanei vertebrale) sau boala Scheuermann (spate cocoșat din cauza unor tulburări de creștere la copiii cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani)
 • Tumori la nivelul coloanei vertebrale
 • Cauze mecanice, cum ar fi un nerv pensat
 • Cauze congenitale: Spina bifida (canal spinal deschis)
 • Uzura articulațiilor (osteoartrita)
 • Postură defectuoasă (de exemplu, din cauza șederii prelungite la birou)
Durere de spate: factori psihologici
 • Stres
 • Depresie
 • Conflicte mentale
 • Frică

Și în cazul durerii de spate, cauzele pot fi psihologice. Oricine se confruntă cu ceva dificil poate fi afectat de stres și de presiune psihică. Mușchii se tensionează când stresul, frica sau alte conflicte emoționale sunt reprimate și pot duce la durerea de spate cauzată de factori psihologici.

Durere de spate: factori sociali
 • Munca
 • Familia
 • Sportul

Durere de spate: recunoașterea simptomelor

Înainte de debutul durerii de spate, pot exista unele semne de care trebuie să fii conștient. În acest fel, durerile de spate pot fi combătute pe măsură ce apar. Dacă apar următoarele simptome, este indicat să acorzi mai multă atenție spatelui pentru a preveni problemele.

 • Oboseală fizică
 • Mobilitate limitată
 • Furnicături
 • Paralizie la nivelul picioarelor sau brațelor
 • Rigiditatea articulațiilor dimineața
 • Durere bruscă ascuțită sau durere musculară
 • Durere în timp ce stai în picioare
 • Senzație de slăbiciune
 • Mușchi contractați

Elementele care preced durerea par inițial a fi destul de generale și nu pot fi neapărat identificate ca simptome ale durerii de spate fără consultarea unui medic. Mai ales persoanele care nu au avut anterior probleme cu spatele adesea, nu asociază aceste probleme de zi cu zi cu eventuale probleme ale spatelui. Stadiul inițial simptomatic al durerii de spate este ușor de trecut cu vederea. În cazul unor simptome fizice evidente, cum ar fi amorțeala sau durerea ascuțită, trebuie solicitat imediat sfatul medicului.

Terapia și tratamentul durerii de spate

Deoarece cauzele durerilor de gât și spate pot fi foarte diferite, terapia ar trebui să fie personalizată. Cert este că problemele de acest fel trebuie tratate imediat, înainte de a se forma o memorie a durerii, pentru a preveni cronicizarea durerii. ThermaCare® pentru partea inferioară a spatelui și șold oferă căldură terapeutică în profunzime de aproximativ 40 °C, pentru ameliorarea durerilor de spate nespecifice.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Durerea de spate: când ar trebui să mergi la medic?

Dacă ai dureri de spate severe, persistente care nu se ameliorează prin exerciții și terapie, ar trebui să consulți un medic. De asemenea, trebuie solicitat imediat sfatul medicului dacă simți amorțeală sau durere ascuțită.

Cum apar durerile de spate?

Durerea de spate este o patologie multifactorială, așadar mai mulți factori o pot provoca. Aceștia pot fi biologici, psihologici sau sociali.  Durerea de spate poate fi declanșată, de exemplu, de stres sau conflicte emoționale, precum și de tensiune musculară, leziuni, tulburări ale sistemului osos sau alte cauze.

Unde poate iradia durerea de spate?

Durerea din partea superioară a spatelui poate iradia către umeri, gât, cap. Durerea lombară iradiază adesea spre coccis și coapse.

Cât timp durează durerea de spate?

Durerea acută de spate poate dura până la 4 săptămâni. Durerea de spate subacută durează între 4 și 8 săptămâni, durerea de spate cronică mai mult de 8 săptămâni.

Cum poate fi prevenită durerea de spate?

Durerea de spate poate fi prevenită prin exerciții fizice active și regulate. Mușchii puternici ai abdomenului și spatelui ajută coloana vertebrală cu funcția sa de sprijin și, prin urmare, previn durerea de spate.

Cum îți dai seama că ai o inflamație a spatelui?

Durerea în repaus are cel mai probabil o cauză inflamatorie, așa că, dacă simți durere în timp ce te odihnești, este probabil cauzată de inflamație. Cu toate acestea, numai un medic de specialitate poate stabili dacă există de fapt o inflamație și cum ar trebui aceasta tratată.