1. Home page
  2. Tratează durerea
  3. Durerea de spate
  4. Durere în zona lombară
  5. You are here: Durere în zona lombară

Durere în zona lombară

Coloana vertebrală este împărțită din punct de vedere anatomic în trei secțiuni: Coloana vertebrală cervicală, toracică și lombară. După cum sugerează și numele, coloana vertebrală lombară este situată în regiunea lombară și este formată din 5 vertebre lombare și articulațiile acestora. Discurile intervertebrale, care asigură mobilitatea coloanei vertebrale, se află între corpurile vertebrale individuale. Discurile intervertebrale au un conținut ridicat de apă și acționează ca un tampon ce amortizează presiunea dintre corpurile vertebrale. Durerea în zona lombară se referă în primul rând la durerea la nivelul coloanei vertebrale lombare, deși alte zone ale coloanei vertebrale sunt adesea implicate în durere.

Cauzele durerii în zona lombară

Peste 90% dintre cei afectați de dureri de spate suferă de așa-numita durere nespecifică, adică durerea căreia nu i se găsește o cauză clară. Acest lucru se poate datora, printre altele, faptului că zona lombară este puternic afectată de mersul biped, dar și de stilul nostru de viață modern, în care petrecem mult timp stând așezați. De obicei, durerea în zona lombară, de exemplu la nivelul vertebrelor coloanei lombare, este cauzată de mușchii și fasciile scurtate, cum ar fi în mușchii flexori ai șoldului. Mușchii flexori ai șoldului (mușchiul iliopsoas) sunt responsabili pentru mobilitatea șoldului și, prin urmare, pentru mișcarea de mers. Dacă o persoană stă așezată mult timp și, în general, nu se mișcă prea mult, acești mușchi se rigidizează. Consecințele sunt o circulație slabă a sângelui, urmată de tensiunea dureroasă în mușchi.  Aceasta este ceea ce numim durere nespecifică în zona lombară.

Cum apare durerea și ce se poate face în privința ei?

Tratarea durerii

Factorii declanșatori ai durerii în zona lombară

Dacă te confrunți cu dureri în zona lombară, profesioniștii din domeniul sănătății stabilesc deseori diagnosticul de sindrom al coloanei vertebrale lombare. Sindromul coloanei vertebrale lombare poate avea numeroase cauze și factori declanșatori. Cei mai frecvenți factori declanșatori ai durerii din zona lombară includ:

- Suprasolicitarea

- Lipsa mișcării

- Greutatea în exces

Cauzele fizice ale durerii în zona lombară

Pe lângă factorii declanșatori menționați mai sus ai durerii coloanei vertebrale lombare, următoarele afecțiuni pot fi adăugate drept consecință pe termen lung sau cauză primară a durerii în zona lombară:

- Lumbago

- Blocarea articulației sacroiliace

- Hernie de disc (prolaps) sau bombare (protruzie)

- Fibromialgie (sindrom dureros)

- Afecțiuni reumatice (de exemplu boala Bechterew)

- Inflamația vertebrelor (spondilită), de asemenea, împreună cu inflamația discului intervertebral (spondilodiscita)

- Fracturile corpului vertebral (de exemplu, din cauza osteoporozei)

- Formarea de spații între vertebre (spondiloliză) până la modificarea poziției vertebrelor prin alunecare (spondilolistezis)

- Uzura articulațiilor (osteoartrita coloanei vertebrale lombare sau spondiloartropatie)

- Sindromul fațetar vertebral

- Îngustarea canalului spinal (stenoza canalului spinal)

- Alinierea incorectă a coloanei vertebrale (de exemplu, scolioză)

Factori declanșatori și intensificatori psihologici pentru durerile în zona lombară

Factorii psihologici pot declanșa și intensifica durerile în zona lombară. Stresul constant, solicitările excesive, problemele de somn, tulburările de anxietate și depresia sunt adesea responsabile pentru o postură defectuoasă și pentru tensiunea musculară puternică asociată. Percepția durerii poate fi și mai intensă în anumite situații în care oamenii sunt provocați în plan psihologic. Aceasta creează o interacțiune în care factorii psihologici și durerea se susțin reciproc. În cazul durerilor de spate nespecifice care nu pot fi ameliorate prin terapiile tradiționale, trebuie avută în vedere și posibilitatea apariției unor boli psihosomatice (dureri care sunt declanșate, intensificate sau susținute de factori psihologici).

Simptomele durerii în zona lombară

Simptomele durerii în zona lombară pot fi limitate la zona coloanei vertebrale lombare sau extinse la pelvis, abdomen și picioare. Pe lângă durerea coloanei vertebrale lombare, pot apărea ulterior și tulburări senzoriale. Scăderea flexibilității coloanei lombare poate fi adesea observată înainte de debutul durerii în zona lombară.

- Durere surdă, apăsătoare sau ascuțită în zona lombară

- Durere care iradiază spre șolduri, pelvis, fese și picioare

- Durere intensificată în zona coloanei lombare la strănut sau tuse

- Tulburări senzoriale (furnicături și înțepături, amorțeală, paralizie la nivelul picioarelor)

- Durere în timpul efortului intens sau activităților sportive

- Senzație de tensiune permanentă în mușchii spatelui (chiar și atunci când stai întins/ă pe spate)

- Senzație de blocaj constant în zona vertebrelor lombare inferioare (articulația sacroiliacă)

- Mobilitate limitată (aplecarea înainte este dureroasă, spatele nu mai poate fi arcuit)

Zone dureroase în partea lombară

Durerea lombară poate apărea în diferite zone: central, la dreapta sau la stânga. De cele mai multe ori, aceasta indică tensiunea musculară în această regiune, dar în câteva cazuri poate apărea și din blocaje pe o parte sau centrale, iritație a nervilor, inflamație, boli organice sau alte probleme ale coloanei vertebrale lombare.

Cauzele durerii laterale în zona lombară

După cum am spus anterior, mai mult de 90% din cazurile de durere în zona lombară sunt nespecifice, nu există o cauză clară. Însă, în această secțiune analizăm câțiva factori rari, posibili, care pot provoca dureri în zona lombară:

- Tensiune musculară localizată din cauza încordării mușchilor pe o parte

- Hernie laterală de disc (posibil iradiind la piciorul drept sau stâng)

- Uzura laterală a articulațiilor

- Iritația rădăcinii nervoase sau a nervului pe partea dreaptă sau stângă

- Blocaj articular unilateral (de exemplu, al articulației sacroiliace)

- Afectarea nervului sciatic (posibil iradiind la piciorul drept sau stâng)

- Inflamația bazinetului renal (adesea însoțită de febră, urinare dureroasă și durere unilaterală în flanc)

- Litiază renală/colici renale

Inflamația bazinetului renal și colica renală pot afecta atât rinichiul drept, cât și pe cel stâng. În caz de suspiciune, solicită medicului să stabilească cauzele durerii în zona lombară dreaptă sau stângă.

Cauzele durerii centrale în zona lombară

În cele mai multe cazuri, durerile nespecifice în zona lombară se datorează tensiunii musculare.

Dacă durerea în zona lombară apare în timpul sarcinii, este de obicei rezultatul eliberării naturale a hormonului progesteron. Acest hormon pregătește corpul pentru naștere, slăbind ligamentele și tendoanele. Ca urmare a acestei slăbiri și deoarece greutatea pe coloana vertebrală lombară crește pe parcursul sarcinii, femeile însărcinate dezvoltă adesea dureri în zona lombară.

Cauzele durerii în zona lombară care iradiază către un picior

Durerea în zona lombară poate iradia către un picior din următoarele cauze:

- Hernie de disc sau lombare

- Lumbago (sciatica lombară)

- Radiculopatie/radiculită (iritația sau afectarea rădăcinilor nervoase)

Durerea în zona lombară, care apare atât pe dreapta, cât și pe stânga și iradiază către șezut, șolduri sau un picior, poate fi declanșată de hernia de disc (prolaps). Aceasta apare atunci când discul intervertebral nu mai este aprovizionat cum trebuie cu nutrienți din cauza încărcării incorecte, prelungite sau a prea puținei mișcări și devine casant sau este lezat prin supraîncărcare bruscă severă. În cazul prolapsului, învelișul nucleului gelatinos se rupe, alunecă din poziția sa inițială și poate apăsa nervii din jur.

Așa-numitul lumbago poate provoca și dureri în zona lombară dreaptă sau stângă iradiind în șezut, șolduri sau picioare. Aceasta se datorează iritației, prinderii sau inflamației nervului sciatic.

Radiculopatia/radiculita poate provoca durere acută sau cronică, tulburări senzoriale și paralizie în zona lombară din cauza iritației sau leziunilor rădăcinilor nervoase. Radiculopatia se poate dezvolta atunci când coloana vertebrală lombară prezintă modificări degenerative ale oaselor, hernie de disc și semne de infecții sau boli autoimune.

Ar trebui să reții și acest lucru dacă suferi de durere în zona lombară

Durerea în zona lombară când tușești:

Tusea solicită nu numai mușchii din partea din față a pieptului. Când tușești, mușchii lați ai spatelui se contractă în același timp, de aceea se mai numesc și mușchii tusei. Tusea persistentă duce la suprasolicitarea acestor mușchi, ceea ce poate cauza dureri musculare și tensiune dureroasă în zona lombară.

Atenție: dacă ai dureri în zona lombară sau în partea de sus a spatelui însoțite de febră, oboseală și tuse persistentă, trebuie neapărat să soliciți sfatul medicului. Ar putea fi vorba de o pneumonie! Apropo: în cazul pneumoniei atipice, aceste simptome sunt uneori mai puțin pronunțate. Ar trebui ca un medic să clarifice cauzele tusei persistente.

Durerea în zona lombară când inspiri:

Durerea în zona lombară la inspirație poate fi cauzată de rigiditatea musculară. Persoanele care de obicei respiră prea superficial se pot confrunta cu tensiune la nivelul vertebrelor toracice și diafragmei, care poate afecta și zona lombară. Dificultățile de respirație pot apărea mai ales când diafragma este foarte tensionată și nu foarte mobilă.

Durerea în zona lombară la inspirație poate fi, de asemenea, efectul secundar al unei infecții similare gripei. Consultă un medic dacă simptomele persistă. În acest caz, durerea ar putea fi legată de pneumonie, boli pulmonare sau pleurezie.

După o cădere care duce la învinețirea sau ruperea coastelor, pot apărea dificultăți de respirație împreună cu dureri în zona lombară și în partea de sus a spatelui. Acest diagnostic poate fi confirmat printr-o radiografie.

Durere în zona lombară când stai în poziție întinsă

Durerea de spate în decubit dorsal sau poziție laterală poate apărea dacă mușchii din zona lombară nu sunt relaxați atunci când ești întins/ă. Dacă te confrunți  cu dureri în zona lombară în timp ce stai întins/ă pe pat, cel mai bun sfat este să te întinzi pe partea preferată, cu picioarele îndoite și o pernă între ele.

Tratamentul durerii în zona lombară

Durerea acută, subacută și cronică nu numai că afectează starea generală de bine, ci și instinctiv ne face să adoptăm o postură de protecție, care la rândul său crește tensiunea musculară și, prin urmare, provoacă dureri și mai mari la nivelul zonei lombare. Pentru a scăpa din acest cerc vicios al durerii și pentru a reduce daunele de consecință, cum ar fi semnele de uzură sau leziunile nervilor la nivelul coloanei vertebrale, ar trebui ca medicul să clarifice cauzele durerii severe la nivelul coloanei vertebrale lombare, tulburărilor senzoriale, cum ar fi furnicături și amorțeală la nivelul picioarelor și mobilității limitate și acestea să fie tratate corespunzător. Poți ameliora durerile cauzate de tensiune din zona lombară prin remedii casnice, exerciții fizice și alte măsuri.

Terapie cu căldură pentru durerile în zona lombară

Prima alegere pentru a ameliora durerea cauzată de tensiune din zona lombară este terapia cu căldură. Pe lângă remediile clasice, cum ar fi sticlele cu apă caldă, pernele de încălzire, saunele, băile fierbinți sau lumina cu infraroșii, ThermaCare® comprese calde sunt deosebit de potrivite, deoarece pot fi atașate direct pe regiunea lombară cu ajutorul sistemului de închidere cu Velcro, oferind căldură constantă în profunzime în mușchiul dureros timp de 8 ore la o temperatură de aproximativ 40 °C. ThermaCare® comprese calde pentru partea inferioară a spatelui și șold pot fi purtate discret sub haine și, prin urmare, pot fi folosite și la serviciu, pe drum și în timpul activităților sportive.

Efectul terapiei cu căldură prin furnizarea continuă, moderată de căldură în tratamentul durerilor de spate acute, nespecifice, a fost dovedit clinic*.

* Nadler SF, Steiner DJ, Erasala GN et al. Continuous low-level heat wrap therapy provides more efficacy than Ibuprofen and acetaminophen for acute low back pain. Spine (Phila Pa 1976). 2002 May 15;27(10):1012-7.

Mai multe sfaturi pentru ameliorarea durerii cauzate de tensiune din zona lombară pe cale naturală, utilizând căldura, pot fi găsite aici.

Terapia cu căldură pentru durere de spate (TO ADD LINK)

Masaj pentru ameliorarea durerii din zona lombară

Dacă tensiunea musculară și încordarea sunt cauza durerilor în zona lombară, masajul poate avea și un efect calmant. În timpul masajului sunt transmiși stimuli de întindere și împingere a mușchilor, ceea ce poate ajuta la relaxarea mușchilor și facilitarea circulației sângelui. Aceasta poate avea un efect deosebit de relaxare în zona coloanei vertebrale lombare. Intensitatea masajului trebuie să fie în funcție de nevoile pacientului. Masajul poate fi bine combinat cu terapia cu căldură.

Fizioterapie pentru ameliorarea durerii în zona lombară

Fizioterapia precum terapia manuală, chiropractica sau osteopatia pot ajuta la relaxarea blocajelor coloanei vertebrale și la relaxarea și întinderea mușchilor. Înainte de a începe fizioterapia, ar trebui ca un medic să clarifice care este tratamentul potrivit în cazul tău.

Terapia farmacologică pentru durerile din zona lombară

Analgezicele nesteroidiene și medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofen și diclofenac, sau analgezicele precum paracetamol, pot ameliora pe termen scurt durerile din zona lombară. Medicamentele miorelaxante pot fi, de asemenea, utilizate pentru durerile foarte severe din zona lombară. Din moment ce aceste medicamente pot avea efecte adverse grave (și, în cazul unor miorelaxante, chiar potențial de dependență), acestea trebuie administrate doar pentru o perioadă scurtă de timp și sub supraveghere medicală. Când iei analgezice, întotdeauna trebuie ținut minte că durerea cauzată de tensiune din zona lombară este un semnal de avertizare pe care analgezicele îl pot ascunde, dar nu îl pot vindeca. Pentru a atenua sau a preveni durerea în zona lombară pe termen lung, ar trebui să iei și alte măsuri, cum ar fi exercițiile regulate pentru spate și evitarea posturii defectuoase și a încordării.

Exerciții pentru ameliorarea durerii din zona lombară

Exercițiile musculaturii spatelui, fizioterapia, terapie senzorio-motorie, yoga, exerciții de întindere și relaxare, antrenamentul fasciilor... există numeroase metode prin care se poate relaxa și întări zona lombară. Exercițiile fizice sunt unele dintre cele mai bune metode de a trata durerile din zona lombară. Mușchii scurtați și tensiunea din jurul coloanei lombare cauzate de un stil de viață sedentar pot fi ameliorate prin întindere. Pentru a asigura un flux sanguin mai bun și pentru a crește mobilitatea articulară. De asemenea, sunt recomandate activități sportive care corespund nivelului fiecăruia de condiție fizică.

Poziție în trepte pentru a ameliora durerile din zona lombară

Ca măsură de relaxare și de ameliorare a durerilor de spate, se recomandă poziția în trepte. Pentru aceasta, cei afectați ar trebui să se întindă pe spate pe podea și să își așeze picioarele în unghi drept pe un  scaun sau canapea. Relaxarea mușchilor din zona lombară poate fi simțită după doar câteva minute.

Electroterapie pentru tratarea durerilor din zona lombară

Pentru a trata durerile de spate, medicul poate prescrie așa-numitele dispozitive TENS. TENS înseamnă Stimulare Nervoasă Electrică Transcutanată. Acest dispozitiv atașat în zona lombară asigură un tratament de stimulare electrică cu prag scăzut în zonele afectate, care ar trebui să ajute la inhibarea transmiterii durerii. Dispozitivele TENS sunt potrivite pentru auto-tratament, ceea ce este util în cazul durerilor din zona lombară, deoarece este dificil să îți masezi singur această zonă.

Ultrasunete pentru ameliorarea durerilor de spate

Prin terapia cu ultrasunete, vibrațiile de înaltă frecvență masează zonele dureroase din zona lombară. În țesut se generează căldură, sunt stimulate circulația sângelui și metabolismul. Mușchii se pot relaxa. Aceasta poate ajuta la ameliorarea durerilor din zona lombară.

Acupunctură și presopunctură pentru durerile din zona lombară

Dacă sunt aplicate ace sau presiune în anumite puncte declanșatoare, tensiunea mușchilor spatelui poate fi eliberată (conform teoriei care stă la baza acupuncturii și presopuncturii). Pot fi tratate și punctele din afara zonei lombare care sunt legate reflexiv de coloana vertebrală lombară. În acupunctură, de exemplu, acele sunt aplicate în ureche pentru a trata durerile din zona lombară. Medicina Tradițională Chineză (MTC), căreia îi aparține acupunctura, oferă opțiuni suplimentare de tratament (de exemplu, plante medicinale, dietă sau exerciții fizice) pentru durerile din zona lombară.

Terapia prin expunere la rece pentru durerile din zona lombară

Dacă durerea din zona lombară nu este cauzată în primul rând de tensiune, ci mai degrabă este declanșată de reacții inflamatorii acute, expunerea la rece, cum ar fi prin comprese reci, împachetări, comprese cu gel cu efect de răcire sau geluri pentru durere, poate fi potrivită. În caz de inflamație și leziuni în zona lombară, ar trebui clarificat în prealabil cu medicul opțiunile de tratament.

Atenție la durerea din zona lombară

Atenție: în cazul durerilor cauzate de întinderea nervilor, incontinenței urinare sau fecale, simptomelor de paralizie sau amorțeală la nivelul picioarelor precum și leziunilor coloanei vertebrale, corpurilor vertebrale sau măduvei spinării, tratamentul medical este esențial!

Medicii pot folosi tehnici imagistice, cum ar fi radiografia, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), tomografia computerizată (CT) sau teste neurologice pentru a determina conductivitatea nervilor astfel încât să se poată afla cauza durerii la nivelul coloanei vertebrale lombare. Posibilele leziuni ale nervilor trebuie tratate rapid.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Ce se poate face în privința durerii de spate din zona lombară?

Există o serie de măsuri care pot fi luate pentru a ameliora durerea în regiunea lombară. Pentru durerile de spate din zona lombară cauzate de tensiune pot ajuta: terapia cu căldură, exercițiile fizice, masajul, fizioterapia, analgezicele, ultrasunetele și acupunctura. Terapia prin expunere la rece poate fi indicată și pentru durerile de spate cauzate de inflamație acută sau leziuni. Solicită unui medic să determine cauza durerii la nivelul coloanei vertebrale lombare înainte de a începe terapia.

Ce ajută la ameliorarea durerii de spate din zona lombară?

Durerile cauzate de tensiunea mușchilor la nivelul vertebrelor coloanei lombare sunt ameliorate rapid prin aplicări de căldură, cum ar fi cu ThermaCare® comprese calde, saună sau lumină roșie, exerciții de întindere/ stretching pentru mușchii scurtați, anumite tehnici de masaj precum și ultrasunetele și analgezicele. În cazurile severe, puteți apela și la medicamente miorelaxante eliberate pe bază de prescripție medicală pentru durerea în zona lombară, după consultarea unui medic.

De unde provine durerea de spate în regiunea lombară?

Peste 90% dintre cei afectați de dureri de spate suferă de așa-numita durere nespecifică, adică durerea căreia nu i se găsește o cauză clară. Cea mai frecventă cauză este lipsa mișcării.

Alte cauze ale durerii la nivelul vertebrelor coloanei lombare includ:

- Lumbago

- Hernia de disc

- Fibromialgie

- Afecțiuni reumatice

- Inflamație

- Fracturile vertebrelor

- Formarea de spații între vertebre

- Uzura articulațiilor

- Îngustarea canalului spinal