1. Home page
 2. Tratează durerea
 3. Durerea de spate
 4. Ce ajută la ameliorarea durerii de spate
 5. You are here: Ce ajută la ameliorarea durerii de spate

Ce ajută la ameliorarea durerii de spate

Există multe moduri de a combate durerea de spate. Aici le prezentăm pe cele mai comune și îți oferim sfaturi despre cum poți ameliora durerea de spate.

Aproape 80% din populația UE a suferit, suferă sau va suferi din cauza durerii de spate cel puțin o dată în viață. În România, 85% din populația adultă suferă de dureri musculare sau articulare.

Deoarece cauzele durerilor de spate pot fi foarte diferite, tratamentul ar trebui să fie personalizat în funcție de pacient. Cert este că durerea de spate trebuie tratată imediat, înainte să se formeze memoria durerii și înainte ca durerea să devină cronică.

Durerea de spate - ce ajută rapid?

Pacienții afectați de durere în zona lombară doresc ajutor rapid pentru ameliorare. Poți alege între tratamentul extern (topic) și intern (de exemplu analgezice administrate pe cale orală sub forma comprimatelor). Aplicările externe se diferențiază în funcție de gradul de eficacitate a tratamentului: între un efect mai superficial (de exemplu prin unguente care facilitează circulația sângelui) și un efect de lungă durată în profunzime (de exemplu căldură în profunzime prin intermediul terapiei cu căldură ThermaCare®).

În general, trebuie avută în vedere eficacitatea, dar mai presus de toate, toleranța personală a unui anumit tip de tratament. Prin urmare, trebuie să răspunzi la întrebarea ce tratament este cel mai bun, în funcție de nevoile tale. Mai jos prezentăm avantajele și dezavantajele fiecărei metode din perspectivă medicală. De asemenea, ar trebui să combini orice tip de tratament cu exercițiile fizice.

Căldura ajută la ameliorarea durerii de spate?

Tensiunea musculară dureroasă este în principal cauzată de o încordare neadecvată, prin care musculatura se rigidizează și astfel înrăutățește circulația sângelui. Efectul terapiei cu căldură începe cu acești factori declanșatori de bază - combătând direct aceste cauze mai profunde. Este complet naturală și fără efectele adverse tipice medicamentelor. Căldura nu trebuie utilizată pentru durerea de spate cauzată de inflamație.

Căldura acționează cel mai bine la durerea de spate dacă sunt îndeplinite următoarele cerințe:

 • Temperatura să fie de aproximativ 40 °C.
 • Căldura să fie constantă timp de 8 ore.
 • Căldura să pătrundă în profunzime în mușchii tensionați și țesutul dureros.
 • Pe perioada utilizării, persoana afectată să contribuie la ameliorarea tensiunii musculare prin exerciții fizice ușoare.

ThermaCare® comprese calde îndeplinesc toate aceste patru criterii și sunt potrivite, în mod ideal, pentru ameliorarea durerii acute de spate și musculare, în cel mai natural și plăcut mod posibil. Alternativ, căldura poate fi aplicată cu perne de încălzire, lămpi cu infraroșii sau remedii casnice comune, precum pernele umplute cu sâmburi de cireșe sau fango.

Poți afla mai multe despre utilizarea căldurii pentru durerea de spate în ghidul nostru.

Căldură pentru durere de spate

Geluri și unguente pentru durerea de spate

Unguentele care favorizează circulația sângelui încălzesc părțile afectate ale corpului și, prin urmare, pot ameliora tensiunea. „Efectul de încălzire” resimțit în timpul acestui tratament se datorează stimulării receptorilor de căldură și durere din zona tratată. Efectul de încălzire dorit este așadar doar superficial. Însă, adesea nu este suficient pentru a obține efectul de relaxare dorit în straturile musculare afectate, mai profunde.

De asemenea, este important ca aplicarea să nu aibă loc pe zonele lezate ale pielii sau în apropierea mucoaselor. Acest lucru se datorează capsaicinei, principalul ingredient activ pe bază de extract de ardei cayenne, care este folosit în multe unguente pentru a genera căldură. În cazul în care capsaicina intră în contact cu aceste zone sensibile ale pielii, pot apărea mâncărimi, eritem (înroșirea pielii) și alte iritații ale pielii. În locul capsaicinei, în unguente sau creme se folosesc alte ingrediente active precum nonivamida, nicoboxil sau extracte din plante medicinale precum gheara diavolului. Iritațiile locale ale pielii pot apărea și din cauza acestor substanțe.

Masaj pentru ameliorarea durerilor de spate

Masajul eliberează blocajele și favorizează circulația sângelui. Dacă o parte a corpului este dureroasă, oamenii adesea o masează, involuntar, pentru a o ameliora.

Masajul spatelui sau al gâtului relaxează mușchii, slăbește blocajele existente și îmbunătățește circulația sângelui în țesut. Astfel se creează un efect cald de relaxare, care poate fi amplificat prin utilizarea uleiurilor vegetale calde.

Oricât de plăcut poate fi un masaj, acțiunea corectă în cazul durerilor de spate necesită pregătirea și activitatea fizică a pacientului. În cazul durerilor de spate ca urmare a osteoporozei, inflamației sau herniei de disc, cere sfatul medicului înainte de a încerca să tratezi durerea de spate prin masaj.

Comprimate pentru ameliorarea durerilor de spate

Problemele de spate sunt adesea caracterizate prin dureri severe. Exercițiul fizic adecvat este important pentru recuperarea rapidă. Pentru mulți pacienți, durerile de spate devin agonizante, dorindu-și să le atenueze urgent.

Scopul oricărui tratament al durerii este de a reduce simptomele care te limitează, în așa măsură încât să îți poți relua activitățile de zi cu zi. Scopul este de a întrerupe cercul vicios al imobilizării și durerii. Adesea, auto-tratamentul cu remedii casnice este suficient.În cazul în care durerea persistă sau se agravează poate fi necesară administrarea unor medicamente. Analgezicele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen, pot duce la calmarea durerii în acest caz, astfel, durerea percepută este atenuată.

Ingredientul farmaceutic activ reduce la tăcere semnalele de avertizare ale corpului; sunt inhibate acele substanțe mesager care au ca scop transmiterea semnalelor de durere. Ca rezultat pe termen scurt, simptomele ar putea fi atenuate, dar nu întotdeauna acționează asupra cauzei reale a durerii de spate sau de gât.

Durerile de spate cauzate de inflamație pot fi combătute și în ceea ce privește cauza cu ajutorul anumitor medicamente cu acțiune antiinflamatorie. Când se administrează ibuprofen, te poți aștepta la o reducere a inflamației. Deci nu există doar o suprimare a transmiterii durerii, ci și o potențială acțiune asupra cauzei.

Ameliorarea rapidă a durerii cu analgezice este un obiectiv terapeutic, dar presupune și posibile riscuri. Diversele reacții adverse tipice medicamentelor pot apărea după o singură doză, dar mai ales după utilizarea regulate, pe termen lung sau concomitent cu alte medicamente.

O alternativă mai naturală ar fi terapia cu căldură. Studiile clinice au arătat că terapia cu căldură în profunzime, aplicată timp de până la 8 ore, este la fel de eficientă pentru durerile de spate.

Cum pot fi prevenite durerile de spate?

Antrenamentul activ și regulat al mușchilor este un pas important în prevenirea durerilor de spate și gât. Nici măcar nu trebuie să mergi la sală pentru asta! Cu exerciții specifice, îți poți întări mușchii spatelui și gâtului acasă sau la birou. Orice persoană care stă așezată, dacă se ridică și se mișcă regulat, susține efectul antrenamentului.

Exerciții pentru ameliorarea durerilor de spate

Exercițiile fizice sunt bune pentru durerile de spate, în multe cazuri. Există câteva exerciții simple care pot ajuta la calmarea durerii. Dacă sunt făcute corect, pot ameliora durerile de spate și le pot combate pe termen lung. Ghidul nostru explică o serie de exerciții pentru ameliorarea durerilor de spate.

Notă:  în caz de durere acută sau cronică de spate sau de gât, consultă în prealabil un medic pentru a afla ce exerciții sunt potrivite pentru tine.

Poziția șezând

Nu există nicio corelație între postura defectuoasă și debutul durerilor de spate. Modul în care stăm așezați nu trebuie să fie în centrul atenției noastre. Suntem făcuți pentru mișcare, așa că trebuie să ne mișcăm, de aceea este mai bine să ne schimbăm frecvent poziția și, de asemenea, să stăm în picioare și să facem o mică plimbare la fiecare 30 de minute în timpul programului.

Dormitul corespunzător

O bună calitate a somnului poate avea un impact pozitiv asupra durerii de spate. Următoarele aspecte trebuie acoperite atunci când cumperi o saltea:

 • Un suport pentru forma naturală a coloanei vertebrale, pentru o poziționare optimă a coloanei.
 • Ajustarea gradului de duritate în funcție de propria greutate corporală.
 • Părțile corpului proeminente, precum umerii și fesierii, trebuie să se poată afunda în saltea atunci când stai pe o parte.
 • Alege perne ergonomice sau suporturi pentru gât astfel încât capul să fie în linie dreaptă cu coloana vertebrală în poziția orizontală.

Cel mai bun sfat al nostru este să încerci să stai pe partea preferată, cu picioarele îndoite și o pernă între ele.

Rezumat: ce ajută la ameliorarea durerii de spate

Așadar, ce se poate face în cazul durerii de spate? În cazul durerii nespecifice de spate cauzate de tensiune, căldura terapeutică în profunzime este, de obicei, una dintre cele mai bune metode. Temperatura trebuie să fie de aproximativ 40 °C și să acționeze timp de 8 ore. Aceasta ameliorează durerea și eliberează ușor tensiunea. ThermaCare® comprese calde sunt în mod specific potrivite în acest scop.

Analgezicele, băile fierbinți sau aplicarea externă de căldură, cum ar fi cu sticle cu apă caldă sau perne cu boabe, pot ajuta la ameliorarea pe termen scurt a durerii de spate, dar nu ameliorează tensiunea musculară.

Pentru a preveni durerea de spate, schimbă frecvent poziția când stai așezat/ă și mișcă-te regulat, ridicându-te și făcând câțiva pași la fiecare 30 de minute. Sportul, în general, și exercițiile pentru spate și gât, în special, ajută la menținerea sănătății spatelui și previn durerile de spate.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Ce ajută la ameliorarea durerii de spate?

Căldura și exercițiile ameliorează durerea de spate și ajută la eliminarea cauzei durerii de spate. Și analgezicele ajută rapid împotriva durerii, dar nu combat cauza.

Durerea de spate: când ar trebui să mergi la medic?

Dacă ai dureri severe persistente care nu se ameliorează prin exerciții și căldură, ar trebui să consulți un medic. Ar trebui să soliciți imediat sfatul medicului dacă te confrunți cu durere ascuțită sau amorțeli.

Cum pot fi prevenite durerile de spate?

Durerea de spate poate fi prevenită prin exerciții fizice regulate și printr-un stil de viață activ. Făcând exerciții pentru spate, gât și mușchii abdominali și asigurându-te că te ridici în mod regulat cât timp ești la birou, poți preveni durerea de spate și problemele aferente.

Durerea de spate - cum ar trebui să dormi?

Dacă te doare spatele, îți recomandăm să dormi pe partea preferată, cu picioarele îndoite și cu o pernă între ele. Perna de sub cap ar trebui să fie aleasă în funcție de confortul resimțit la utilizare, așa că alege-ți perna care ți se pare cea mai confortabilă.