1. Home page
  2. Tratează durerea
  3. Durerea de spate
  4. Exerciții pentru durerea de spate
  5. You are here: Exercitii pentru durerea de spate

Exerciții pentru ameliorarea durerii de spate

De ce ajută exercițiile în cazul durerii de spate?

Durerea de spate a devenit o afecțiune răspândită în societatea modernă. Aceasta în primul rând din cauza comportamentului nostru de zi cu zi: majoritatea oamenilor își petrec cea mai mare parte a timpului stând pe scaun și făcând puțină mișcare. Lipsa mișcării duce la rigidizarea mușchilor de la nivelul spatelui și gâtului, dar și de la nivelul picioarelor, abdomenului și toracelui. Aceștia se scurtează și se întăresc din ce în ce mai mult. Pentru mulți oameni, durerile de spate legate de încordarea musculară sunt un companion constant.

Un remediu simplu, dar eficient pentru durerile de spate este exercițiul fizic. Pe lângă sporturile care ajută spatele (cum ar fi mersul pe jos, jogging, yoga sau mersul nordic), sunt ideale exercițiile pentru spate care în mod specific întind, relaxează și fortifică mușchii încordați și scurtați. Astfel facilitează circulația sângelui și prin urmare, regenerarea țesutului muscular. Prin antrenament regulat, coloana vertebrală își poate recăpăta mobilitatea și poate fi eliberată de durere.

Prin urmare, durerile acute de spate legate de încordare pot fi atenuate în mod activ prin exerciții adecvate. Dar este mai bine să nu lași să se ajungă atât de departe. Antrenamentul regulat poate preveni tensiunea musculară ulterioară și, prin urmare, durerile cronice de spate, și poate contribui la un spate puternic și sănătos.

Apropo, diverse studii au arătat că tensiunea din zona lombară poate fi tratată și mai eficient dacă exercițiile pentru ameliorarea durerilor de spate sunt combinate cu căldura.1,2  Optimizează-ți antrenamentul folosind ThermaCare® comprese calde pentru partea inferioară a spatelui și șold, înainte sau după.

1. Mayer JM, Ralph L, Look M et al. Treating acute low back pain with continuous low-level heat wrap therapy and/or exercise: a randomized controlled trial. The Spine Journal 5 (2005): 395 – 403.

2. Petrofsky, Jerrold, et al. Use of ThermaCare heat wraps as an adjunct to physical therapy. International Journal of Therapy & Rehabilitation, 2014, 21. Annual No. 9.

PROGRAM DE EXERCIȚII PENTRU DUREREA DE SPATE

Următoarele exerciții pentru spate pot fi efectuate aproape oriunde, la serviciu, acasă sau pe drum. Ai nevoie doar de o saltea, două scaune, o minge mică și un obiect obișnuit (de exemplu un mâner de lemn) pentru a aplica presiune. În cazul afecțiunilor cronice îți recomandăm să variezi exercițiile pentru a stimula în mod repetat mușchii spatelui și pentru a integra secvențe de mișcare suplimentare. Astfel antrenamentul nu va fi plictisitor și poți oricând să-ți adaptezi programul la nevoile tale actuale. Cel mai important lucru este constanța.

Cel mai bine este să faci exercițiile pentru ameliorarea durerii de spate în fiecare zi, timp de aproximativ 15 minute. Te ajută mai mult decât să faci exerciții fizice timp de câteva ore o dată pe săptămână. Puțin, dar des, acesta este cel mai bun sfat al nostru.

Asigură-te că timpii de întindere specificați sunt respectați. Pentru ca întinderea să fie eficientă, trebuie să efectuezi exercițiul timp de cel puțin 30 de secunde. Prin urmare, timpii de întindere din exercițiile pentru durere de spate sunt stabiliți de la 1 până la 2 minute și jumătate. Astfel se produce o bună relaxare musculară, crește mobilitatea articulară și se ameliorează durerea. 

Efectuează exerciții la intensitatea care ți se potrivește: în timpul exercițiilor ar trebui să simți nu numai o ușoară tensiune, ci și o durere semnificativă la întindere în mușchii afectați. Antrenează-te doar la intensitatea la care poți tolera durerea de la întindere. Aceasta înseamnă că poți continua să respiri calm și să-ți relaxezi mușchii prin întindere.

Urmează instrucțiunile pentru fiecare exercițiu pentru durere de spate. Menține-ți poziția în timpul exercițiilor. Unele dintre următoarele exerciții au variații pentru diferite niveluri de condiție fizică și flexibilitate. Dacă ceva nu este clar, poți folosi imaginile ca ghid.

Dacă după antrenamentul spatelui apar dureri musculare, aplicarea căldurii poate asigura o regenerare rapidă a mușchilor spatelui. Vei găsi mai multe informații și sfaturi practice pe tema terapiei cu căldură pentru durerile de spate aici:

Terapia cu căldură pentru durere de spate

Atenție: dacă nu se produce nicio îmbunătățire după două săptămâni de antrenament regulat, consultă un medic pentru a stabili cauza durerii de spate. În caz de leziuni, inflamații sau hernie de disc, recomandăm consultul la un medic specializat, care va stabili dacă aceste exerciții sunt adecvate pentru condiția fizică a corpulului tău.

Dacă te confrunți cu durere acută sau cu alte reacții adverse în timpul acestor exerciții, ar trebui să te oprești imediat și să soliciți asistență medicală.

EXERCIȚIUL 1

Cobra flexibilă

Adesea, prea multă tensiune în partea din față a corpului și compresia rezultată în zona inghinală reprezintă cauza durerilor de spate. Prin acest exercițiu pentru durerea de spate, poți reduce tensiunea și rezolva compresia.

Afișează instrucțiunile pas cu pas

Pasul 1: Stai pe cele patru membre, cu brațele și coapsele în poziție verticală, cu mâinile îndreptate spre exterior la un unghi de 45 de grade. Lasă-ți zona inghinală să se lase încet în jos. Pe măsură ce mobilitatea spatelui crește, îți poți întinde brațele complet și îți poți mișca capul înapoi.

Atenție: Dacă ai probleme cu genunchii și nu ai suficientă forță în brațe și umeri pentru a-ți putea susține corpul cu brațele întinse sau dacă spatele îți este prea imobil pentru a te putea întinde înapoi, începe din poziția culcat. Sprijină-ți antebrațele, îndreaptă-ți brațele și partea superioară a corpului.

Pasul 2: Împinge-ți mâinile în față suficient pentru a permite pelvisului să se lase în jos. Coboră ușor zona inghinală spre podea timp de 30 de secunde. Încordează-ți abdomenul, astfel încât osul pubian să se miște înainte și în sus, fără a ajunge în poziția spatelui concav. Păstrează această poziție încă două minute.

Pasul 3: Apoi repetă mișcarea în sens invers: Îndreaptă-ți fesierii spre călcâie și întinde-ți trunchiul în față. Păstrează această poziție cel puțin 1 minut.

EXERCIȚIUL 2

Spate concav

Prin acest exercițiu poți contracara eficient durerea cauzată de hiperlordoză, prin întinderea și relaxarea mușchilor și fasciilor de pe coloana vertebrală lombară.

Afișează instrucțiunile pas cu pas

Pasul 1: Așază-te și întinde-ți picioarele înainte. Lasă-ți genunchii să se ducă spre exterior și lipește tălpile picioarelor.

Pasul 2: Prinde-te de partea din față a picioarelor, întinde-ți trunchiul înainte și lasă-ți capul spre piept. Păstrează această poziție de întindere timp de două până la 2 minute și jumătate.

EXERCIȚIUL 3

Rigiditatea coloanei toracice

Atunci când există un blocaj al coloanei toracice, simptomele pot varia de la dificultăți de respirație la durere în partea de sus a spatelui până la o senzație de apăsare sau junghi în piept. Dacă un medic a determinat cauza simptomelor și, de fapt, doar tensiunea musculară sau blocajul cauzează simptomele, poți utiliza acest exercițiu pentru a întinde zona din jurul mușchilor pieptului într-un mod foarte eficient și, astfel, vei simți o ameliorare.

Afișează instrucțiunile pas cu pas

Pasul 1: Așază două scaune la o distanță unul de altul care să-ți permită să-ți sprijini mâinile pe scaune cu brațele întinse în lateral. Plasează o saltea paralel cu scaunele și îngenunchează pe ea, astfel încât ambele scaune să fie la distanță egală de tine.

Pasul 2: Îndoaie-ți partea superioară a corpului înainte, întinde-ți brațele complet pe ambele părți și pune-ți palmele pe scaune. Asigură-te că partea superioară a corpului este ușor deasupra brațelor întinse.

Pasul 3: Lasă-ți partea superioară a corpului să coboare spre podea cât timp durerea este suportabilă și te poți relaxa prin întindere.

Pasul 4: Păstrează această poziție aproximativ două minute, inspiră și expiră profund. Pe măsură ce expiri, încearcă să-ți lași partea superioară a corpului să se ducă din ce în ce mai jos până când simți o durere la întindere în piept.

EXERCIȚIUL 4

Lumbago - exercițiu pentru faza acută

Durerea bruscă în zona lombară care iradiază pe un picior ar putea fi lumbago. Odată ce cauza a fost determinată de un medic și nu există contraindicații pentru mișcare și întindere, acest exercițiu te poate ajuta la durerile acute din zona lombară.

Afișează instrucțiunile pas cu pas

Pasul 1: Întinde-te pe spate, pune-ți picioarele pe podea cu genunchii îndoiți, astfel încât coapsele și picioarele să fie la un unghi de 90 de grade și trage-ți bărbia spre piept cât mai mult posibil.

Pasul 2: Împinge-ți coloana vertebrală lombară spre podea cât mai mult posibil.

Pasul 3: Menține această tensiune pe tot parcursul exercițiului și încearcă să înaintezi încet cu picioarele îndepărtate de fesieri, milimetru cu milimetru, până când îți poți îndrepta complet picioarele și le poți sprijini pe podea.

EXERCIȚIUL 5

Dureri lombare și dureri de șold

Acest exercițiu este ideal pentru durerile lombare și de șold. Poți întinde fesierii și  mușchii flexori ai șoldului în același timp, adică părțile musculare care se simt tensionate și scurtate în numeroase cazuri de dureri ale coloanei vertebrale lombare. Șoldul este astfel mobilizat.

Afișează instrucțiunile pas cu pas

Pasul 1: Așază-te pe saltea și întinde-ți ambele picioare înainte. Așază piciorul drept sub genunchiul piciorului stâng extins, astfel încât coapsa și piciorul drept să formeze un unghi de 90 de grade.

Pasul 2: Adu piciorul stâng întins înapoi și îndoaie talpa cât de mult posibil. Important: mișcarea trebuie făcută încet. Durează până când corpul se obișnuiește cu noile unghiuri ale articulațiilor – mai ales când mușchii sunt încă foarte încordați.

Pasul 3: Menține poziția în unghi drept a piciorului drept și sprijină-te cu brațele în dreapta și în stânga piciorului îndoit. Îndreaptă-te cât mai mult posibil.

Atenție: dacă nu poți ține piciorul din față la un unghi de 90 de grade, mută-l mai aproape de corp. Dacă faci acest exercițiu regulat, cu timpul vei mobiliza șoldul până în punctul în care poți aduce piciorul din ce în ce mai aproape de unghiul de 90 de grade.

Pasul 4: Rămâi în această poziție timp de 2 până la 2 minute și jumătate și încearcă să te relaxezi.

Pasul 5: Apoi repetă acest exercițiu cu celălalt picior. 

EXERCIȚIUL 6

Mobilizează șoldurile cu masajul punctelor de presiune

În cazul șoldului blocat, poți utiliza următorul exercițiu pentru a elibera tensiunea din regiunea șoldului și, astfel, pentru a mobiliza șoldurile. Vei avea nevoie de un obiect mic cu care poți aplica presiune în anumite puncte ale mușchilor, cum ar fi un mâner pentru masaj sau un obiect obișnuit (de exemplu, mâner din lemn, opritor de ușă sau dop de plută). Este important ca acest obiect să stea confortabil în mână și să fie moale sau rotunjit la punctul de presiune.

Afișează instrucțiunile pas cu pas

Pasul 1: Poziționează obiectul în locul exact de pe șezut unde se simte durere la mers sau când ridici piciorul și așază-te ușor pe el. Dacă zona este prea sensibilă, poți face exercițiul și la perete, sprijinindu-te de obiect în timp ce stai în picioare. Păstrează această poziție până la 2 minute. Pe măsură ce durerea scade, îți poți muta ușor poziția pentru a lucra pe o zonă mai mare în jurul punctului.

Pasul 2: Întinde-te pe spate și atinge-ți coloana vertebrală din zona șoldului, aceasta fiind proeminența ușor palpabilă a oaselor din partea dreaptă și stângă a șoldului. De acolo, coboară puțin spre osul pubian și găsește punctul care este dureros la apăsare. Exact în acest moment, apasă obiectul în țesut de sus. Menține presiunea asupra punctului timp de un minut sau două. Apoi găsește punctul de pe cealaltă parte și aplică presiune acolo timp de 1 - 2 minute.

Alternativ: Plasează o minge mică sub fesierul dureros și așază-te pe ea. Apoi rostogolește-te încet și cu grijă peste mușchiul fesier și insistă acolo unde durerea devine mai intensă. Apoi efectuează spirale mici în jurul punctului de durere. Este important să te miști încet și să aplici presiune. Continuă exercițiul timp de 1 - 2 minute și aplică și pe cealaltă parte, dacă este necesar.

EXERCIȚIUL 7

Sindromul piriform

Mușchiul piriform se află sub mușchiul fesier și conectează sacrul de osul coapsei. În funcție de poziția șezând sau de încordarea mușchilor, acest mușchi se poate contracta și poate apăsa nervul sciatic la nivelul fesierilor, iritându-l. Apar dureri sub forma unor junghiuri sau întinderi care pot radia în picior. Cu acest exercițiu simplu, poți ameliora rapid durerea și preveni supratensiunea.

Afișează instrucțiunile pas cu pas

Pasul 1: Așază-te pe toate patru membrele.

Pasul 2: Ridică un picior astfel încât să fie întins în aer.

Pasul 3: Împinge partea superioară a corpului puțin înainte și mută-ți greutatea corpului pe partea dureroasă a șezutului, adică spre stânga sau dreapta. Încearcă să menții această întindere pentru câteva secunde.

Pasul 4: Dacă dorești să intensifici acest exercițiu, ridică și coboară fesele spre piciorul ridicat, încordându-le și relaxându-le. Această mișcare exersează țintit mușchiul piriform și poți ameliora durerea cauzată de nervul sciatic iritat. 

EXERCIȚIUL 8

Durerea nervului sciatic

De asemenea, poți face acest exercițiu pentru a reduce semnificativ durerea nervului sciatic care iradiază din zona lombară spre fese, șolduri sau picioare.

Afișează instrucțiunile pas cu pas

Pasul 1: Așază-te pe saltea, îndoaie piciorul stâng și glisează-l sub coapsa piciorului drept. Piciorul stâng este sub genunchiul drept, iar genunchiul stâng este îndoit la un unghi de 90 de grade.

Pasul 2: Stai pe piciorul drept și trage-te înainte cu trunchiul drept. Asigură-te că tragi spatele într-o poziție concavă ca excepție pentru acest exercițiu, adică să nu fie arcuit. Conștientizează întinderea. Acum ar trebui să simți o întindere în fesierul stâng.

Pasul 3: Mișcă-ți trunchiul și șoldurile puțin spre dreapta și apoi spre stânga. Acordă atenție acolo unde durerea nervului sciatic este cea mai intensă. Ar trebui să faci o pauză în acest moment timp de 1 - 2 minute. În acest fel, mușchii suprasolicitați se pot relaxa din nou.

Pasul 4: Repetă exercițiul pentru cealaltă parte.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Ce exerciții ajută în cazul durerii de spate?

Pentru durerile de spate legate de tensiunea musculară ajută exercițiile care relaxează, întind și întăresc mușchii din partea de sus a spatelui și zona lombară . Atunci când sunt făcute în mod regulat, exercițiile potrivite pot ajuta, de asemenea, la prevenirea durerilor de spate. Împreună cu căldura aplicată local, exercițiile pot fi și mai eficiente în zona lombară și în partea de sus a spatelui și pot ameliora tensiunea musculară.

Ce ajută la calmarea durerii de spate?

Căldura și exercițiile fizice ajută la ameliorarea durerii de spate nespecifice acute, subacute și cronice.  Ameliorează durerea și ajută la eliminarea rigidității care poate fi o cauză a durerii de spate. Și analgezicele ajută rapid împotriva durerii, dar nu combat cauza.

Cum pot fi prevenite durerile de spate?

Durerea de spate poate fi prevenită prin exerciții fizice regulate, sport și printr-un stil de viață activ, inclusiv la birou. Făcând exerciții pentru spate, gât și mușchi abdominali și asigurându-te că te ridici în mod regulat cât timp te afli la birou, poți preveni durerea de spate și problemele aferente.